Vánoce a cukroví patří neodmyslitelně k sobě. Jenže ne každý má to štěstí si pochutnávat na babiččiných vanilkových rohlíčcích a musí se na místo toho řídit dietou.
Proto jsme oslovili šéfkuchaře restaurace Melantrich na Václavském náměstí v Praze, Daniela Strunu, který se s lidmi, trpící celiakií setkává téměř denně. Stvořil pro vás tři fantastické recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima!
Sezamovo-mandlové kuličky s pistácií
Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina chlazení; nutriční hodnota 85 kcal/1 kousek
Suroviny na 25 kusů: 50 g tahini (nesolené pasty ze sezamových semínek), 50 g mandlové nebo pistáciové pasty, 45 g medu, 80 g jemně strouhaných mandlí, nasucho opražených na pánvi, špetka mletého kardamomu, špetka soli, ¼ lžičky strouhané limetkové kůry (z bio limetky), instantní rýžová kaše na zahuštění těsta, 150 g nesolených pistácií
V míse smíchejte obě pasty, med, opražené mandle, kardamom, sůl a limetkovou kůru. Pomocí vařečky zpracujte na těsto. Bude-li potřeba, můžete je zahustit trochou instantní rýžové kaše.
Těsto přesuňte na vál (nejlépe silikonový), řádně ho propracujte, aby se všechny ingredience propojily, a dejte do chladničky odpočinout asi na 1 hodinu.
Z vychlazeného těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na kousky široké asi 1,5 cm. Do každého kousku vmáčkněte pistácii a rukama utvořte kuličku.
Zbytek pistácií rozmixujte v mixéru a jednotlivé kuličky v nich obalte. Vložte je do papírových košíčků a naskládejte do krabice. Uchovávejte v chladu, ale ne v mrazu.
Tip: Med lze nahradit javorovým nebo kukuřičným sirupem.
Křehké krachličky sypané cukrem
Doba přípravy: 15 minut + 1–2 hodiny odležení + 10 minut pečení; nutriční hodnota: 61 kcal/1 kousek
Suroviny na 60 kusů: 125 g pohankové mouky, 125 g rýžové mouky, 250 g měkkého tvarohu´, 250 g sádla, špetka soli, 1 žloutek na potření, kapka rumu do žloutku, krystalový cukr na posypání
V míse zpracujte pohankovou a rýžovou mouku s tvarohem, sádlem a se solí.
Bochánek těsta zabalte do potravinářské fólie a nechte 1–2 hodiny odpočinout v chladničce.
Z těsta vyválejte plát vysoký asi 1cm a vykrájejte z něj stejné tvary oválným vykrajovátkem. Potřete je žloutkem smíchaným s kapkou rumu a posypte cukrem.
Krachličky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut, než zezlátnou.
Vychladlé cukroví sundejte z papíru, uložte do krabice a skladujte v chladu.
Tip: Vykrajujte stejné tvary v párech a spojte upečené cukroví sladkou marmeládou.
Čokoládovo-kaštanové kostky
Doba přípravy: 10 minut + 30 minut pečení + 8 hodin tuhnutí; nutriční hodnota: 116 kcal/1 kousek
Suroviny na 40 kusů: 500 g kaštanového pyré, 150 g brandy (nebo koňaku), 100 g 33% smetany, 150 g cukru krupice, 100 g másla, 50 g kukuřičného škrobu, 8 vajec, špetka soli, 600 g čokolády na vaření, 50 g kakaa na obalení
V míse smíchejte kaštanové pyré s brandy, smetanou, cukrem, rozpuštěným zchladlým máslem, škrobem, vejci a se solí. Vše dobře promíchejte.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte ji trochu vychladnout a poté do ní za stálého míchání metličkou postupně přimíchejte připravenou hmotu.
Těsto nalijte do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem (do výšky asi 3 cm) a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.
Upečený moučník nechte nejprve vychladnout a pak jej uložte i s plechem do chladničky, aby přes noc ztuhl.
Druhý den rozkrájejte plát – nožem namočeným v teplé vodě – na kostky asi 1,5 x 1,5 cm a opatrně je sejměte z pečicího papíru. Jednotlivé kostky zlehka obalte v kvalitním neodtučněném kakau.
Cukroví narovnejte do papírové krabice a skladuje v nejchladnější části chladničky.
Foto: Marek Bartoš