Olympijské hry v Soči se nezadržitelně blíží. Zajímá vás, v čem nás budou naši sportovci reprezentovat? Představujeme vám oblečení, které budou nosit ve volném čase, při nástupu a při přebírání medailí. 

Předlohou olympijské kolekce se tentokrát stala první československá známka, kterou vytvořil v roce 1918 Alfons Mucha. Po londýnské abstrakci přichází na řadu secese. První česká (československá) známka zobrazuje Hradčany.

„Od Alfonse Muchy jsme se inspirovali především českým symbolem – lipovými listy, které se staly ústředním motivem designu oblečení. Lipové listy ve tvaru srdce jsou národním symbolem a představují především národní hrdost. Zároveň jsou prvkem přírody, k níž se jako výrobce outdoorového oblečení vztahujeme. Tvar srdce pak znázorňuje lásku ke sportu, která je potřeba pro dosažení úspěchu,“ říká Václav Hrbek, spoluzakladatel společnosti Alpine Pro, která vtvořila oblečení pro české olympioniky už potřetí.

„Miluju umění a sama maluju, proto mám pro olympijské kolekce slabost. Každá je inspirovaná jiným výtvarným směrem a má své kouzlo. Při focení jsem viděla oblečení pro Soči už před několika dny. Design je čistý, se silnou symbolikou,“ říká biatlonistka Gabriela Soukalová.

Kolekce Soči 2014 je zajímavá svojí originalitou, použitým motivem a spojením českých národních barev se zlatou, která má symbolizovat úspěch Českého olympijského týmu. Vůbec poprvé byly vyrobeny i olympijské modely pro děti. Rodiče i děti tedy mohou (nejen) při fandění nosit stejné oblečení.

„Trávím trénováním a cestováním většinu času. Vím, co sportovci potřebují. Nedávno jsem podílela na freestyle vybavení Alpine Pro. Letos jsem se zapojila i do testování oblečení pro olympiádu. V Soči se budeme pohybovat ve dvou teplotních pásmech. Na oblečení kladu vysoké nároky, kolekce u mě obstála,“ pochvaluje si akrobatická lyžařka Nikola Sudová.

Kolekce je dostupná v celé České republice v síti Alpine Pro v cenách od 599 do 7199 Kč.

Foto: Archiv