Bezdůvodně se nutit do diety či jarního detoxu, jenom proto, že to kážou módní trendy, je podle Jolany Voldánové holý nesmysl. „Na krásu má největší vliv pozitivní nastavení mysli," říká populární moderátorka, která na začátku ledna oslavila 47. narozeniny. Jednoduchým receptem na krásu, který se Jolaně osvědčil, je šťastný život. Každý den si hledí užít: na podzim nabírala síly v Indonésii, teď se těší na hory.

Jak si zkracujete dlouhé zimní měsíce?

Zima není zrovna moje oblíbené období. Chybí mi světlo, slunce, teplý vítr… Ale většinou to nějak rychle uteče. Alespoň jednou za zimu si dopřeju wellness a hory. Zima je snesitelnější i díky Vánocům. Svátky mám moc ráda, hlavně dobu adventu, to těšení se na Ježíška, vymýšlení různých překvapení pro nejbližší. Představa narvaných obchodních center mi nahání hrůzu, tak se vždycky snažím to nějak obejít: vyrážím brzy ráno a většinou mám v prosinci všechno obstarané. Naposledy se mi to nepovedlo, protože říjen jsem strávila v Indonésii a v listopadu mě pohltila práce. Sváteční atmosféru jsem si ale dopřála: mimo jiné jsem si opravdu dala záležet na cukroví.

Domácí cukroví udělá radost celé rodině, ale nezůstalo vám po něm nějaké to kilo navíc?

Samotnou mě to překvapuje, ale já přes Vánoce nikdy moc nepřiberu. A rozhodně to neznamená, že bych si neužívala. Miluju jídlo, ráda vařím. Ale nevydržím dlouho sedět, většinou i ve dnech volna mě to táhne ven. Na lyže to mezi svátky nebylo, ale na dlouhé procházky rozhodně ano. Tím se spousta jídla vykompenzovala. Kdyby se nějaké kilo navíc přece jen objevilo, ze zkušenosti už vím jak to na: úplně vynechám pečivo a výrazně uberu přílohy, třeba brambory. Naopak přidávám zeleninu. Ale protože jsem zastánce pestrého jídla, tak se nijak zvlášť neomezuju. Samozřejmě nejím sladkosti a snažím se i trochu víc cvičit.

Nasadíte v takovém případě i detox? Chystáte se na něj letos na jaře?

Očista těla je fantastická věc. Jen myslím, že je na ni nejprve potřeba nastavit hlavu. Uvědomit si, že to opravdu chci a proč. Jinak to s tolik oblíbenou jarní detoxikací dopadne jak s novoročními předsevzetími. Někomu stačí pozitivně vyladit mysl, snížit přísun masa a zvýšit příjem zeleniny. Já na jaře přidávám do svého programu ještě jógu a piju pročišťovací čaje. Nedám dopustit na Aloe Vera od Fytofontány, které kvůli imunitě piju průběžně po celý rok a raduju se z teplejšího počasí a barev kolem sebe. Myslím, že většina z nás potřebuje po zimě detoxikovat i mysl a jaro k tomu dává jedinečnou příležitost. Dokonce jsem vyzkoušela i sedmidenní půst a byla to velmi zajímavá zkušenost.

Měníte v průběhu roku péči o pleť?

Kosmetika je dnes tak skvěle vymyšlená, že vlastně ani není nutné něco zásadního měnit. Z času na čas víc používám hydrataci, séra pod krémy, snažím se nikdy nedospět do stádia suché pokožky. Nejdůležitější je mít pozitivní přístup ke všemu, co dělám. O to se stále snažím. Zní to jako otřepané klišé, ale krása stejně nejvíc vychází zevnitř. Když jste smutná nebo nenaladěná, je taková i vaše tvář, byť by byla sebekrásnější. Ve dvaceti pěti to možná ještě projde, ale později už nemusí.

Pracujete jako moderátorka, pečují o vás nejlepší vizážisté, máte po letech prvotřídní péče nějaký kosmetický rozmar?

Nevím, jestli je to rozmar, spíš takový rituál, který mě nesmírně těší. Co se týká tělových a pleťových krémů, jsem gurmán, který je rád střídá a míchá. Nehledám nějaký elixír, ale vždycky mě potěší, když objevím pro sebe něco výjimečného. A pozor, neznamená to, že jde o krémy za několik tisíc. Malá výhra je, když objevím něco nápadného, co mi ale nesmírně svědčí. Pídit se po kosmetických vychytávkách, to je moje ženská radost. Naposledy jsem našla skvělou řadu švýcarské kosmetiky Fytofontana Stem Cells, které bojují proti příznakům stárnutí kmenovými buňkami.

Občas ani nejlepší kosmetika nestačí. Dovedete si představit, že podstoupíte i nějaký kosmetický zákrok?

Samozřejmě, dokonce už jsem podstoupila. Nechala jsem si laserem odstranit jeden nevzhledný kožní výrůstek. A když budu mít pocit, že potřebuji nebo si zasloužím upravit něco dalšího, klidně půjdu.