Je to již dávno, v 11. století přemyslovský kníže Oldřich lovil v hlubokých lesích a našel tam opuštěné děti. Nechal jim zbudovat ves a nazval ji Dětenice. Tak se začaly psát přebohaté dějiny Dětenic, kde se vystřídalo mnoho významných rytířských rodů.

Doménou Dětenic je nádherný pozdně barokní zámek. Je to kulturní památka a nachází se 68 km severovýchodně od Prahy na okraji Českého ráje. Návštěvníci mohou zažít pohádkově romantickou podívanou. Při návštěvě zámku je možné vidět 18 plně zařízených komnat a dochované, gotické, renesanční, barokní fresky. Dále sbírka obrazů a zbraní, překrásná kachlová kamna a neméně zajímavý nábytek včetně doplňků.

Vedle klasické prohlídky s odborným výkladem, která se koná každý den, je možné si návštěvu zámku okořenit netradiční sobotní Strašidelnou prohlídkou (každou sobotu od 10:00-17:00 hod), při které vám za světla plápolajících svíček, zdejší ježibaba Žizelda barvitě povypráví příběh o tom, jak se na Dětenicích žilo a žije dnes.

Pohádková neděle

Dále se v malebném zámeckém parku konají Pohádkové neděle (každou neděli do 27. září 2015 od 10:00-16:00 hod). Přijďte si zasoutěžit s Bobem a Bobkem, čertem, babou jagou nebo s čarodějnicí Žizeldou. Veselé soutěže pro malé i větší děti, krásný diplom, dětenická medaile a dáreček pro každého šikulu. V ceně diplomu je vstup do zámku, do pivovaru a na Rytířský turnaj ve 14 hodin. Při soutěžení v zámeckém parku je k vidění několik klasicistních soch včetně nádherné fontány se sousoším Kentaura s Nymfou od Františka Rouse. V anglickém parku se nachází mnoho vzácných dřevin, z nichž některé jsou staré až 400 let.

Jako úplnou novinku si Zámecký resort připravil pro své návštěvníky jedinečnou akci na celé prázdniny a to - DĚTENICE DĚTEM O PRÁZDNINÁCH. ÚTERÝ A STŘEDA DĚTÍ JE TŘEBA! Děti do 14 let v doprovodu platících dospělých. (1 dítě – 1 dospělý, 2 děti – 2 dospělí, 3 děti – 3 dospělí) mají všechny vstupy na zámek, do pekla, do pivovaru i na rytířský turnaj ZDARMA!! A ještě k tomu OBĚD také ZDARMA!!!
Krůtí steak na grilu s ½ pečenou bramborou  v naší vyhlášené Středověké krčmě (1x oběd ZDARMA  pro 1 dítě v případě, kdy si 1 dospělý objedná oběd také pro sebe).

Turnaje

Pro návštěvníky, kteří se budou chtít vžít do dávných válečných dob, pak Rytířské turnaje jsou pro ně to pravé. RYTÍŘSKÉ TURNAJE V DĚTENICÍCH SE SKUPINOU ORDO KROMEN - 80 MINUT ÚŽASNÉ PODÍVANÉ KAŽDÝ DEN KROMĚ PONDĚLÍ OD 14.00 HODIN. Blyštivá zbroj chrabrých pánů, statní koně, ostří mečů, příběh, ve kterém se dobro utká se zlem a vítězství nad ním nebude věc jednoduchá…Během vystoupení budete moci obdivovat kaskadérské kousky bojovníků, krásné koně, mužná těla pánů, přehlídku netradičních zbraní 14., 15. i 16. století. 

Pivovar s ochutnávkou a Středověká krčma s představením

V zámeckém resortu dále najdete pivovar Dětenice. První zmínka o vaření piva v Dětenicích pochází z roku 1307 za panování Beneše z Dětenic a Vajdštejna. Historie pivovaru je velmi zajímavá a proto návštěvníkům doporučíme zajímavou prohlídku pivovaru, která se koná každý den a trvá cca 40 minut. Pro dospělé od 18 do 180 let je každé pondělí o prázdninách vstup na prohlídku pivovaru s ochutnávkou domacího dětenického piva ZDARMA.

Středověk na vlastní kůži

Součástí zámeckého pivovaru je známá dětenická Středověká krčma. Vejdete, a z nenadání se ocitnete ve středověku. Sláma na kamenné podlaze, stoly z nahrubo otesaných prken a trámů. Plápolavé světlo loučí na začouzených stěnách. Pach kouře, zpěv potulných minesengrů. Ono je to trochu jako divadlo. Návštěvník se sám stává součástí toho příběh, součástí středověku. Středověká krčma je otevřená každý den a unikátní středověký program aneb středověk na vlastní kůži probíhá každý den mimo pondělí od 19:00-22:00 hod. Uvidíte popravu oběšením, řezání jazyka, upalování čarodějnic, tanečnice na stolech, celý večer provází středověká kapela, šermíři, žebráci a to všechno dotváří atmosféru výtečné středověké jídlo, které si objednáte ze Žrádelníku a samozřejmě škopek dětenického domácího piva.

Čarodějnice v krčmě

Po netradičním zážitku, dobrém jídle a pití umožňuje Zámecký resort Dětenice ulehnout v unikátním Středověkém hotelu, který nabízí 41 velmi stylově vybavených pokojů a bezbariérové apartmá. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení. Naprosto unikátní interiéry tohoto hotelu Vás zcela okouzlí. Prožijete noc, která se pro Vás stane nezapomenutelným zážitkem na celý život. V hotelové recepci Vás přivítá žebrák nebo čarodějnice a též Vás doprovodí do pokoje.

Pro milovníky stylového venkovského ubytování nabízí Zámecký resort Dětenice hotel Rustikal 3* na náměstí s kapacitou 46 lůžek (65 s přistýlkou). Hotelové pokoje jsou vybaveny nábytkem z masivního dřeva a vlastním sociálním zařízením, televizí, internetem. Součástí hotelu je restaurace – pizzerie s nabídkou italských specialit a francouzských palačinek.

Prázdninové pondělky

Firemní akce, gala večeře, školení, zahradní slavnosti, rauty, bankety, plesy, koncerty, nádherné pohádkové svatby, pronájem zámku nebo jeho součástí to vše je možné. Zámecký resort Dětenice udělá vše dle přání zákazníka, neboli ušije akci na míru. Jako novinku pro teambuildingové stmelení si připravil Zámecký resort Bojovou soutěž. Bojovka probíhá v prostorech resortu a je formou plnění úkolů, soutěže a hlavně plná skvělé zábavy opět jak jinak než ve středověkém duchu.

Zámecký resort Dětenice rozhodně stojí za vaši návštěvu a každý si tu najde něco dle svého gusta. A jak se tu říká: NEPŘIJEDEŠ – NEZAŽIJEŠ!

Otevírací doba:
Zámek, pivovar, dětenické peklo, středověká krčma každý den. Prohlídky od 10:00-18:00 hod.
Rytířské turnaje (od 14:00) a Středověký program (od 19:00) každý den mimo pondělí.

Více na www.detenice.cz