Blahodárná látka s poněkud krkolomným názvem momentálně platí za jednu z nejpopulárnějších složek v produktech z kategorie anti-aging a nově boduje také ve vlasové kosmetice. Proč hýčkat svou pleť a vlasy právě beauty pomocníky s jejím obsahem?

Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní, zodpovědná za dostatečnou hydrataci a regeneraci pokožky. S věkem jí v kůži navíc ubývá, proto se přidává nejen do hydratačních krémů a sér, ale i do těch s omlazujících účinkem. Především v létě, kdy kůže bývá kvůli častému slunění dehydratovaná a dochází pak kvůli tomu k jejímu rychlejšímu stárnutí, se opravdu vyplatí sáhnout po kosmetice, která tuto látku v hojné míře obsahuje. A protože dá takzvaně napít i vlasům, našla si svoje místo nově i ve vlasové kosmetice.

V nesrovnatelně silnější koncentraci, než jaká se přidává do kosmetických přípravků určených ke každodenní péči o pleť a vlasy, pak můžete hýčkat pleť nebo vlasy pomocé této látky i v rámci mnoha ošetření z pole estetické medicíny a korektivní dermatologie. Nejčastěji se kyselina hyaluronová používá ve formě výplně k vyhlazení jemných linek a vrásek v obličeji – například k vyhlazení vrásek nad horním rtem nebo okolo úst. Její pomocí se ale často ošetřují také místa kolem očí, kde díky tomu dochází k vyrovnání prohlubní nebo k zakrytí kruhů pod očima.

Stejná látka v podobě gelové výplně se tenkou jehličkou či kanylkou aplikuje také přímo do rtů, které kyselina hyaluronová hydratuje, zvětšuje a dokonce dovede vyřešit i jejich drobnou asymetrii. Nakonec je tato látka i hlavní součástí speciálního koktejlu živin, který se aplikuje do pokožky v rámci tzv. mezoterapie. „Jedná se o hloubkovou hydrataci pleti, kdy se až do podkoží spolu s kyselinou hyaluronovou dostávají i další cenné látky, k nimž patří například nukleotidy a vitaminy. Po ošetření kyselinou hyaluronovou je výsledek vidět okamžitě a v průběhu 14 dnů ještě narůstá spolu s tím, jak na sebe tato látka váže v pleti vodu. Mezoterapií lze ošetřit nejen obličej, ale samozřejmě i krk, dekolt a hřbety rukou. Na naší klinice pak často provádíme také vlasovou mezoterapii, díky níž se vlasy stávají zdravější, lesklejší a celkově se ošetřením výrazně podpoří růst vlasů," uvádí korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.