Herečka Jana Stryková (36) ve středu 21. října pokřtila knížku Basík a Housík, kterou napsala spisovatelka Beata Parkanová (30), zatímco její muž Petr Parkan Janda (30) se postaral o ilustrace. Manželská a autorská dvojice knihu vydala vlastním nákladem, a splnila si tak společný sen; titulní postavy knihy, inspirované svými tvůrci, si totiž už několik let žijí vlastním životem.

„Je to knížka o hledání sebe sama a toho pravého protějšku. To je mi sympatické, protože sama jsem měla těžké dospívání," prozradila Jana Stryková na akci v pražském Zenit café, kam si odskočila z natáčení Ordinace v Růžové zahradě.

Křtilo se netradičně: ne „bublinkami", ale miniaturním domácím dortem z Upekla, který Jana zkušeně připlácla na obálku a poté s evidentní chutí rozmazala. Autorka jí věnovala podepsaný výtisk, byť ho herečka svému synovi Jáchymovi (1,5 roku) zatím schová na příhodnější dobu. „Už teď jsem zvědavá, jak si v pubertě povede, zvlášť pokud to bude mít nastavené podobně jako já," smála se. „Líbí se mi, že tahle knížka milým, a navíc vtipným způsobem ukazuje, že vyrovnat se sám se sebou někdy není lehké, ale že to jde. Že můžete být v pohodě sama se sebou, a ještě potkat někoho, kdo vás bude brát takového, jaký jste."

To se Janě Strykové evidentně povedlo: s Matějem Matuškou (36) mají harmonický vztah a péči o Jáchyma zvládají, i když jsou momentálně oba zahlceni prací. Z křtu totiž Jana ještě pokračovala za další zakázkou.

Knížka Basík a Housík stojí 249 Kč, na www.basikahousik.cz si ji však můžete pořídit za speciální cenu 219 Kč.

Anebo si o ni teď můžete zasoutěžit! Stačí jen správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Hrajeme o pět knih.

Soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami