Digitální doba s sebou přináší digitální diagnózy. Po tabletovém rameni a SMSkovém krku přichází syndrom počítačového vidění. 

Projevuje se pálením očí, chvilkovými potížemi se zrakem, únavou či bolestí hlavy. Na celodenní koukání do podsvícených displejů a obrazovek totiž naše oči “nadesignované” nejsou. Naštěstí mu můžete předcházet…

Dnes už je prokázáno, že koukání na televizi či jinou svítící obrazovku (ani zblízka) oči nekazí. Už po dvou hodinách strávených před obrazovkou se ale můžou začít projevovat obtíže, které se souhrnně označují jako syndrom počítačového vidění. Patří mezi ně únava očí, dočasné problémy s viděním, bolesti hlavy, malátnost a další. Výsledkem může být nejen pokles pracovní produktivity, ale i fyzické a psychické pohody. Jak mu předcházet, když se vaše denní pracovní osmihodinovka odehrává u počítače?

Zdroj: archiv

Naše oči se ještě digitální době přizpůsobit nestihly, ale výrobci kontaktních čoček ano. Pokud tedy čočky nosíte, vsaďte na ty speciálně vyvinuté pro práci s počítačem. Biofinity Energys mají vylepšené složení (materiál je prodyšnější a lépe udržuje vlhkost) i zpracování. Jako jediné na trhu totiž využívají pokročilou optickou technologii, díky které je jednodušší přecházení zraku mezi detaily na obrazovce a mimo ni. Oči se tak méně unaví a uživatel vidí jasněji. Biofinity Energys seženete na VašeČočky.cz.

Pokud kontaktní čočky nenosíte, na akutní potíže spojené se syndromem počítačového vidění vám pomohou zvlhčující kapičky.

Kromě těchto pomůcek si vytvořte také zdravé návyky, které vám pomůžou projevům syndromu předcházet, nebo je alespoň zmírnit. Nezapomeňte na dodržování:

1. Správné vzdálenosti, která je u svítících obrazovek 30–40 centimetrů od očí.
2. Správného nasvícení displeje. Jas a kontrast se dá upravovat u obrazovky počítače, laptopu, ale i telefonů. Zjistěte, jak na to a upravujte si intenzitu světla na monitoru před prací se stejnou samozřejmostí, jako si upravujete zrcátka před dlouhým řízením.
3. Pravidelných pauz. Každých dvacet minut dejte svým očím pauzu. Na dvacet vteřin se zadívejte zhruba 6 metrů daleko. Kromě toho je žádoucí udělat si alespoň dvě mini přestávky během každé hodiny (stačí půlminuta až minuta). A každé dvě hodiny si udělejte přestávku čtvrt hodiny.