Místo plánovaného hubnutí vám ručička na váze nekompromisně ukázala vyšší číslo, anebo je snad důvodem vašeho rostoucího bříška a prsou těhotenství?

Ať je to jakkoliv, seznamte se s kosmetikou, která vám pomůže předejít tvorbě strií, a objevte i ošetření, díky nimž se s nimi opět rozloučíte.

Strie jsou spolu s celulitidou jedním z nejčastějších estetických kožních problémů, s jakým se ženy potýkají. Strie neboli pajizévky vznikají rychlým růstem určitých tělesných partií, k čemuž nejčastěji dochází právě v těhotenství nebo při náhlé a výrazné změně hmotnosti. Tehdy totiž pod kůží popraskají elastická vlákna. Strie vás proto mohou potrápit na břiše, prsech, hýždích, zádech, stehnech, nebo třeba i na ramenou.

V hlavní roli genetika

O tvorbě strií rozhodují především geny. Správnou kosmetickou péčí ovšem lze pravděpodobnost jejich vzniku zmírnit, a to přibližně o 30 %. Pokud se tedy striím chcete vyhnout, nezbude vám, než být důsledné v aplikaci zpevňujících tělových krémů či olejů a zároveň spoléhat na dobré geny.

Sázka na prevenci

Jste-li těhotné, začněte s každodenním mazáním rostoucího bříška a poprsí nejpozději ve čtvrtém měsíci. Můžete používat kosmetické přípravky určené přímo pro těhotné ženy, ale stejně tak je možné zvolit i běžný tělový krém, máslo či olej se zpevňujícím účinkem. Ve složení této kosmetiky ovšem vždy hledejte kyselinu hyaluronovou, glycin, vitamin E a C, nebo bambucké máslo a různé druhy olejů.

Jak se strií zbavit

Že jste se po celé těhotenství pečlivě mazaly speciálními krémy i oleji a stejně se vám na kůži strie objevily? Zkuste se jich zbavit například radiofrekvenčním ošetřením pomocí přístroje eMatrix. „Při proceduře procházejí skrze pokožku až do podkoží pulzy radiofrekvenční energie. Při aplikaci lze proto cítit mírné pálení. Děje se tak proto, že se pokožka frakční radiofrekvenční energií prohřívá a vznikají v ní mikroskopické kanálky tepelně poškozené kůže,“ uvádí korektivní dermatoložka Eva Harapátová z MEDICOM Clinic, která zároveň doporučuje i laser Vbeam: „Ten pomáhá hlavně na červené strie, které na prsou a břiše zůstávají právě po těhotenství. Pomocí tepla se cévka srazí, ztmavne a začne připomínat modřinku. Jako každá jiná modřinka se ale rychle vstřebá a zahojí se.“

Po radiofrekvenci i laserovém ošetření kůže je však nutná maximální ochrana před sluncem. Pro co nejlepší výsledek se navíc doporučuje každou z procedur hned několikrát zopakovat. Počet opakování je individuální, rozmezí se však pohybuje okolo 3–10 terapií v intervalu 3–4 týdnů.