Snad všechny děti teď odpočítávají dny do konce školního roku. Po měsících „tvrdé práce" za lavicí se těší na letní prázdniny.

O něco méně ale na poslední školní den, který může být pro školáky stresujícím okamžikem. K vysvědčení se upínají velká očekávání rodičů – a děti tak mohou získat dojem, že pěkné známky jsou to hlavní, na čem záleží. Obávají se trestů. Proto je podle psychologů důležité, aby rodiče k vysvědčení přistupovali s nadhledem. A nezapomínali, že vynaložené úsilí dítěte si zaslouží ocenění – například smysluplným dárkem, který potomka obohatí o nové dovednosti.

Podle aktuálních údajů si letos vysvědčení odnese více než 900 tisíc žáků základních škol. Pro děti je konec školního roku důležitým okamžikem. Uzavírají jednu kapitolu, těší se na letní prázdniny a měsíce volna bez učení. Zároveň je ale přepadá únava a obavy, že kvůli špatným známkám je doma čeká trest. „Dítě se může strachovat o lásku rodičů. Neuvědomuje si, že vysvědčení představuje v kontextu života jen dílčí událost. Obavy navíc přiživují rodiče „povzbuzujícími" výroky v duchu „Jestli přineseš trojku, tak nechoď domů. A budeš se učit celé prázdniny," uvádí respektovaný dětský psycholog PhDr. Václav Mertin z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Místo kárání a trestů se snažte dítěti porozumět

Školní výsledky nemusejí být jen o samotných žácích a jejich úsilí ve škole. Na prospívání dítěte může mít vliv rodinná konstelace, rozchod rodičů, osobnostní předpoklady dítěte nebo i jeho vztah ke spolužákům a učitelům. Odborníci proto upozorňují, že velmi důležitá je motivace dětí. I v případě horších známek, než si rodiče představovali. „Zodpovědný rodič se zajímá o výsledky dítěte během celého roku, konzultuje jeho prospívání ve škole, takže má přehled, jak se dítěti daří. Pokud dojde k mírné odchylce, chápe, že známka je ovlivněná různými faktory. Přeci jen, jde o jiný údaj, než když měříme dítěti teplotu," podotýká Václav Mertin a současně dodává: „Na kritiku zapomeňte, ta dítě rozhodně nepovzbudí vzdělávat se a mít radost z učení."

Potěšte svého školáka některou z letních her DINOVKY od Dino Toys – tradiční „táborovou" zábavou, kterou si snad všichni pamatujeme ze svých dětských let. Vaše dítě si s DINOVKAMI užije spoustu legrace, a k tomu se ještě během prázdnin zdokonalí v přemýšlení, postřehu, zručnosti i pohybu. Hry jsou k dostání na www.mojedino.cz, ve všech dobrých hračkářstvích i knihkupectvích.