Toužíte po pevných nehtech, které by se vám neustále netřepily ani nelámaly?

Sníte o tom, že manikúra spojená s precizním lakováním bude jen dokonalou vizitkou vašich krásných a zdravých nehtů, nikoliv zástěrka jejich špatné kvality a stavu? Máme pro vás pár tipů, jak na to!

„K třepení, praskání a ulamování volných konečků nehtů nejčastěji dochází kvůli jejich přímému poškozování různými čistícími a pracími prostředky nebo saponáty," míní na úvod dermatoložka Katarína Třísková z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Podle ní je tedy velmi důležité používat při vykonávání domácích prací bavlněné rukavice a na ně si ještě raději navléct ty gumové. Jedině tak prý budete mít své ruce a nehty v bezpečí.

Pomůže krém i rostlinný olej
Kvalitu nehtů však kupodivu zhoršuje i obyčejná tekoucí voda. Po každém mytí si proto ruce a nehty důkladně promažte jakýmkoli krémem na ruce nebo třeba obyčejnou indulonou. Jednou týdně pak můžete nehty a konečky prstů ošetřit i mírně nahřátým rostlinným olivovým olejem. Stačí v něm prsty na několik málo minut vykoupat a hned pocítíte rozdíl v kvalitě a vzhledu nehtů. Sázka na lakování či modeláž U slabých nehtů se sklony k třepení a lámání se vám rovněž osvědčí jejich pravidelné lakování, a to ideálně ve dvou vrstvách. „Lak vytváří na nehtech ochrannou bariéru, která zabraňuje působení zevních škodlivin.

Pro odlakování nehtů si ale vybírejte kvalitní odlakovače zásadně bez acetonu," doporučuje dermatoložka Katarína Třísková, podle níž by nehtům mohla pomoci i tzv. modeláž, tedy jejich umělé zpevnění.

Rada lékaře a vhodné vitaminy
Pro celkové zlepšení stavu nehtů nakonec můžete vsadit i na multivitamínové přípravky se zinkem, které se běžně prodávají například v lékárnách. Současně s nimi ovšem raději neužívejte vitamin A. Pokud by vaše potíže s nehty dál přetrvávaly, nebojte se vyhledat ani přímo kožního lékaře. „Kromě nedostatku železa, křemíku, vápníku, vitamínu A a B se může za slabými a roztřepenými nehty skrývat i něco závažnějšího, například porucha činnosti štítné žlázy. Je lepší nic nepodcenit," dodává na závěr lékařka Katarína Třísková.