Modelka Jitka Nováčková (26) pro vás v časopisu Story exkluzivně píše o svém nevšedním životě.

Tim je můj partner a žije v Dánsku. On je ten důvod, proč se střídavě ocitám v zemi, kde snad většinu roku prší a kde lidé žijí ve stylu HYGGE.

To si můžete představit jako atmosféru klidného posezení s blízkými a vychutnávání kusu dortu při plápolání svíček. (To jsou mimochodem Dánové v kostce.) Ano, tenhle popis slova jsem si sice vygooglovala, ale trvalo mi, než jsem dokázala svému okolí vysvětlit význam srozumitelněji.

Hygge je kouzelné pojmenování pro všechno příjemné, útulné, pohodové. A hyggeligt, přídavné jméno, může označovat všechno. Je hyggeligt počasí, designová sklenička, knížka, polštář… na co si vzpomenete.

V Dánsku žiju hygge jen tak napůl. Nevychutnávám si s blízkými dort u svíček, ale při skypování do Čech jím skyr s ovocem. Mám tady pár přátel, i když to není jednoduché. Obecně jsou Dánové poměrně uzavření. Tim je profesionální fotbalista a většina jeho spoluhráčů a jejich partnerek jsou místní. To znamená, že mají své okruhy přátel a ty nemění a ani nerozšiřují. Zároveň tady už mají minimálně jednoho potomka.

Tím se situace pro přátelení logicky ztěžuje. Když jdu s Norkou Anjou na kafe, většinou nejdřív jedeme vyzvednout jejího syna do školky a pak trávíme čas všichni společně. To si člověk moc holčičích témat neprobere. A na vínko můžu zapomenout. Nemám tady pevně danou pracovní dobu, jsem sama sobě nadřízeným, což je často těžké, ale většinu času si to užívám, snažím se být na sebe letos míň přísná.

Moje práce je rozmanitá. Když jsem v Dánsku, vymýšlím obsah videí na svůj YouTube kanál, připravuji si projekty, natáčím videa, stříhám, jsem kaž- dý den velmi aktivní na Instagramu se svými fanoušky. Čím déle sociální sítě využívám, tím bližší mám vztah ke svému publiku a cítím větší zodpovědnost. A to mě tady naplňuje.

Přednedávnem jsem díky Instagramu (!) potkala Alici, čtyřiatřicetiletou Češku, která v Dánsku žije s partnerem poslední rok a půl. Přesazujeme spolu kytky, pekly jsme dort. Je skvělé mít k sobě v zahraničí parťáky z Česka. Anglicky se domluvím, ale čeština je čeština, tam je srdíčko. Proto jsem teď rozhodila sítě a zjistila, že nás Čechů je po Dánsku… jako psů! Takže hurá na český setkáníčka a drbání dánských zvyků. Takže pac a pusu a uvidíme se u mě na Instagramu @jitkanovackova!