Oleje mají v kosmetice své místo už po staletí. Jsou ceněné pro vysoký obsah vitamínů, minerálních látek i esenciálních mastných kyselin, díky nimž kůži, vlasy i nehty omlazují, regenerují a hydratují.

Oleje dobře slouží nejen suché a stárnoucí pleti, ale dokonce i té mastnější a problematické. Jen si musíte správně vybrat…

Olej lisovaný z plodů argánie zpomaluje stárnutí kůže, hydratuje pokožku a chrání ji před vysycháním. Vynikající je ovšem i makadamiový olej z oříšků makadamie. V jižní Evropě je pak velmi oblíbený i růžový olej, který se často používá k ošetření jemných vrásek okolo očí a úst. K těm nejoblíbenějším olejům však v poslední době patří univerzální kokosový olej.

Ten pokožku hydratuje, zvláčňuje, zklidňuje a zároveň ji dovede nádherně provonit. Z kokosového oleje připravíte také skvělý zábal pro vlasy a můžete jím zklidnit pokožku podrážděnou depilací. Olejů se nakonec nemusíte vzdávat ani tehdy, máte-li spíše mastnější pokožku.

„Zkusila bych olej jojobový nebo ten z hroznových semínek. Oba se rychle vstřebávají do kůže, nezanechávají pokožku mastnou a mají výborné antioxidační účinky," doporučuje dermatoložka z MEDICOM Clinic, doktorka Markéta Majerová.

Vyloženě problematickou pokožku se pak podle ní vyplatí ošetřit například olejem levandulovým, dýňovým nebo známým tea tree. „Dýňový olej se pyšní vysokým obsahem zinku, má tišící a regenerační účinky a je výborný i na vlasy, " říká. Ke zkrášlení a omlazení pokožky se však dá využít i celá řada dalších olejů.

Příroda zkrátka nabízí neuvěřitelné množství plodů, semen a květů, ze kterých lze lisováním získávat oleje blahodárné, prostoupené množstvím výživných latek, které mají pokožce co nabídnout, a tak čekají jen na vaše vyzkoušení.