Mezinárodní projekt Zaplať básní, jehož smyslem je alespoň na jeden den v roce otevřít v lidech cestu k poetice a nemateriálním hodnotám, podpořilo i letos více než dvacet kaváren v mnoha českých městech. Ambasodorkou se pro rok 2017 stala herečka Jitka Čvančarová.

Hlavní pražskou partnerskou kavárnou byl i tento rok Café Louvre, kam svou básní přišly kávu zaplatit také známé osobnosti kulturního života - herečky Jitka Čvančarová a Petra Nesvačilová, divadelní principál Milan Hein a zpěváci Michaela Gemrotová, Elis Mrázová a Laco Hudec Šubrt.

„Čím více krásných myšlenek budeme proměňovat ve skutečnost, čím více se budeme vzájemně těšit, činit si radost, usmívat se na sebe, podporovat se, hladit se, objímat se, milovat se, mazlit se, libat se, pusinkovat, láskou obdarovávat, bude nám líp, budeme šťastní, budeme silní. To není žádný nový objev, to je fakt. Je třeba tomu faktu dát větší důraz. Pojďme komukoli básní sdělit cokoli, co máme na srdci. Pojďme v sobě objevit dosud neobjevené. Pojďme kreativně tvořit, je to povznášející. Pojďme být více spolu. Pojďme spolu kumulovat tvořivou, laskavou energii," zdůvodnila Jitka Čvančarová svůj motiv, proč se stala ambasadorkou.