S příchodem nejteplejších měsíců v roce řešíme ochranu pokožky před sluncem, ale na vlasy pořád docela často zapomínáme. Jak o ně v létě pečovat, aby platily za naši korunu krásy, ne naopak?

Stejně jako pokožka celého těla si v horkých letních dnech zaslouží mimořádnou péči i naše vlasy. Těm v létě nesvědčí nejen sluneční paprsky, ale také mořská sůl nebo chlorovaná voda v bazénu.

Základem letní péče o vlasy je proto jejich UV ochrana a zároveň dostatečné hydratace. Spoléhejte na šampony a kondicionéry s hydratační složkou. Dále vlasy hýčkejte vlasovými oleji a spreji s UV faktorem, které s sebou můžete nosit třeba přímo na pláž a jejich aplikaci tam několikrát denně opakovat. Nakonec můžete 1–2x týdně vlasům dopřát hydratační masku. Po umytí vlasy nechávejte jen volně proschnout. A pokud je přece jen chcete fénovat, alespoň pro to volte co nejnižší možnou teplotu.

Slunce a moře vlasům nesvědčí
Velkou zátěž pro vlasy představuje především kombinace přímého slunečního záření a jejich namáčení ve slané vodě. Po koupání v moři proto vlasy vždycky opláchněte vlažnou vodou, a to třeba pod sprchou na pláži. Poté vlasy nechejte volně uschnout. Kromě toho vlasy chraňte i pokrývkou hlavy. Klobouk nebo kšiltovku si můžete pořídit dokonce ze speciálních tkanin s UV faktorem.

Vitaminy pro jejich krásu
A čím ještě podpořit vitalitu a zdraví vlasů v nejkrásnějším období v roce? Protože se vlasy skládají z množství chemických prvků, proteinů, aminokyselin, lipidů a vody, doporučuji už před létem nebo v jeho začátku užívat betakaroten, vitamin B a zinek. Betakaroten je antioxidant, který vlasy i vlasovou pokožku ochrání před oxidativním stresem (UV zářením). Vitamin B omezuje vypadávání vlasů, tvorbu lupů a nabízí vlasům určitou UV ochranu. Zinek vlasy posiluje a brání jejich vysoušení.