Folková legenda Jiří Tichota oslavila v dubnu 80. narozeniny. Zakladatel Spirituál kvintetu připomene své jubileum velkým koncertem v holešovické Tipsport areně 27. května od 19 hodin.

„Před dvěma lety jsme se Spirituál kvintetem slavili 55. výročí v Lucerně, a abychom uspokojili všechny naše fanoušky, přidali jsme ještě čtyři koncerty. Tentokrát jsme chtěli být všichni pohromadě, zvolili jsme tedy arenu. Moc se na tu atmosféru těším," říká Jiří Tichota, poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintet.

České folkové osobnosti přijde popřát řada hostů, kteří si s ním zazpívají jeho písně a jako gratulace přidají své vlastní. Chybět nebude Wabi Daněk, Marek Eben, Hradišťan a Jiří Pavlica, Robert Křesťan a Druhá tráva, František Novotný i Nezmaři.

„Jsem rozechvělý, těším se na své hosty, kteří mají takové koncerty každou chvíli, ale přesto dali přednost tomu mému. Jsou to moji osobní hosté, kteří jdou z mého srdce," upřesňuje Jiří Tichota.

Kapela Spirituál kvintet je první kapelou, která v roce 1960 otevřela éru československého folku. V době komunistického režimu několikrát bojovala se zákazy. V listopadu 1990 pak Spirituál kvintet zpíval na Václavském náměstí s dvěma prezidenty Georgem Bushem a Václavem Havlem. Kapela hrála také pro prezidenta Billa Clintona a první dámy a v roce 2012 obdržela Diamantovou desku za milion dvě stě tisíc prodaných nosičů.