Pokud jste svou tvář, dekolt nebo například hřbety rukou v létě nedostatečně chránili před sluncem, nejspíš se vám za to pokožka pomstila pigmentovými skvrnami. Přemýšlíte, jak a čím se drobných chybiček na kráse zbavit?

Pomocnou ruku vám nabídne kosmetika zaměřená přímo na pigmentové skvrny, stejně jako několik ošetření z pole estetické dermatologie.

Domácí zmizíky

Většina kosmetických značek už dnes má svou řadu na vybělení pigmentových skvrn, což je skvělé. Pokud by vás ale zajímaly i konkrétní složky pleťových krémů a sér, které vaši pokožku opět barevně sjednotí, určitě hledejte ve složení především výtažky z vrby bílé či korejského kaštanu, asijské rostliny takary obecné, japonského zeleného čaje nebo mořských řas.

Mezi kyselinami pak v řešení pigmentace vede ta azelaová a glykolová, glycyrrhetinová nebo třeba čistá kyselina kojová. V boji s tzv. melasmy pouze pomocí kosmetiky se ale obrňte trpělivostí. Pěkný výsledek si vyžádá důslednou péči a i tak si na něj zcela jistě nějaký ten pátek počkáte.

V rukou odborníka

Pokud kosmetika na pigmentové skvrny neplní vaše očekávání nebo se vám prostě nechce čekat příliš dlouho na výsledek, nebojte se svěřit přímo do rukou estetického dermatologa. Pro začátek můžete na estetické dermatologii vyzkoušet třeba chemický peeling. „Při proceduře vám štetečkem naneseme na pleť speciální peelingovou směs bohatou na účinné hydrokyseliny, které vaši tvář barevně sjednotí, zjemní a projasní," vysvětluje průběh ošetření doktorka Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic.

V odstranění středních nebo dokonce hlubších pigmentací ale dosahuje podstatně lepších výsledků intenzivní pulsní světlo (IPL). Při ošetření se pigment rozstřelí a do týdne se odloupne. Do třetice můžete zabojovat proti nežádoucí pigmentaci i metodou Biored peel. „Ošetření obě výše uvedené metody – chemický peeling a IPL – velmi chytře kombinuje," dodává nakonec dermatoložka.