Před několika měsíci se Tereza vrátila z půlročního pobytu v jihovýchodní Asii, kde se Vánoce neslaví vůbec. Doma je bude už poněkolikáté trávit v práci. Nestěžuje si a svěřila se nám, s jakými hosty se v luxusním hotelu v srdci Prahy setkává na Štědrý den nejčastěji a jak se k pracovním svátkům staví její rodina i kolegové. Učit bychom se od Terky mohli kromě jejího pracovního zápalu i včasné kupování dárků pro své nejmilejší.

Nedávno ses vrátila z cest po jihovýchodní Asii. Předtím jsi ale v pohostinství pracovala na Štědrý den a letos budeš pravděpodobně znovu. V čem se liší pracovat o Vánocích od ostatních směn?

Já osobně jsem pracovala na Vánoce už třikrát, proto se pro mě vánoční směny stávají normálem. Nevnímám to vůbec negativně, vím, že si dokážeme udělat svoje vlastní Vánoce i s kolegy. Jsme v Alcronu dobrý tým, takže sobě vždycky navzájem, a především našim hostům, vytváříme tu pravou vánoční atmosféru. Sváteční nálada se dostaví sama. V týmu si mezi sebou dáváme během směny i dárečky. Uděláme si na sebe čas i večer po směně a jdeme si spolu sednout na svařák. Mám kolegy se zajímavých zemí, třeba z Moldávie, z Anglie, z Kostariky… Ale společně slavíme po našem!

Kdo na Vánoce vlastně jezdí do Prahy?

Klientela je především zahraniční. Nejvíce zde máme Rusů, kteří slaví Vánoce až v lednu. Businessmani se západních zemí zůstávají většinou na doma se svými rodinami.

Mají hosté o svátcích speciální přání?

Jsme více vytížení v servisu. V období Vánoc pořádáme brunche, galavečery… Room service je také určitě víc poptávaný než obvykle. Mně se konkrétně nestalo, že bych dostala za úkol někomu v hotelu zaslat osobně dáreček, ale kolegové se s tím na Vánoce setkávají běžně. Za sebe můžu říct, že jsem se o svátcích nesetkala s nepříjemným hostem, naopak bývají chápavější, lidštější. Jak z nás, tak z hostů, je o Vánocích cítit větší pohoda a uvolnění i přes stres, který plný hotel pro zaměstnance přináší.

Zažila jsi někdy s někým z hostů na svátky výjimečné setkání?

Jednou jsem sehrála klasickou roli barmanky vrby. Měla jsem směnu přes noc a začala si povídat s paní, co zůstala v baru sama i poté, co všichni odešli. Svěřila se mi se svým smutným příběhem. Přijela do Čech jako cizinka setkat se se svými českými předky. Bohužel se pak dozvěděla, že zrovna v tu dobu jeden ze členů rodiny zemřel a ona se s nimi nakonec už nesetká. V tu chvíli jsme si navzájem na baru pomohly tím, že jsme si popovídaly. Cítím, že i v tom spočívá naše role jako personálu – naslouchat lidem, když je potřeba, aby nebyli v těžkých životních chvílích sami.

Když býváš na Vánoce v práci, odpadá ti kupování dárků na poslední chvíli na Štědrý den, je to tak?

Je, dárky řeším už v listopadu, aby mi odpadly všechny stresy.

Co bys ráda sdělila lidem, kteří setrvávají v klasickém pracovním kolotoči - pondělí až pátek – a práce o Vánocích je pro ně nepředstavitelná?

Naše sdělení je, že obětujeme svůj čas, abychom tu pro hosty byli i o Vánocích. A děláme to rádi. Naše poslání je: „Jsem tady pro Vás i o Vánocích a poskytnu vám kvalitní servis."

Proč ses rozhodla zapojit do projektu Milka „Díky za Vánoce"?

Na vašem projektu se mi líbilo, že jste si na nás vzpomněli a rozhodli se nám za naší práci poděkovat. Moje mamka to má stejně jako já. Dělá ve zdravotnictví, takže si děláme domácí Vánoce 25. nebo 26. prosince.

Pomáháš si při vánočním shonu čokoládou?

Když jsem ve stresu, tak nejím vůbec. Naopak je pro mě čokoládka symbolem klidu a relaxu. I když musím říct, že adventní kalendář sním skoro vždycky na posezení.

Milka se o letošních Vánocích rozhodla poděkovat těm, kteří v tomto období tvrdě pracují a umožní nám prožít hezké svátky. Letos jim můžete vzdát hold prostřednictvím stránky www.troufnisinajemnost.cz. Hlasujte o povolání, které si to podle vás nejvíce zaslouží.

Vyhrajte jeden ze 4 balíčků čokolády čokolády Oreo 300 g a Wholenut 300 g

Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Více na www.troufnisinajemnost.cz.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami