V těchto dnech Daniel Landa (49) nečelí žralokům ani protivníkům v rychlých autech. Jeho nepřítel je čistě byrokratické povahy – finanční úřad!

Během našeho povídání se zpěvák zmínil, že kromě kurzu instruktora potápění, mentálního tréninku a příprav na turné ho čeká také dokončování filmu Odžito. Bohužel však hrozí, že závěrečnou část nebude moci dotočit. Vše prý komplikuje finanční úřad, který mu nevrátil DPH a kvůli kterému se také od celého projektu odvrátili důležití investoři.

Můžete o filmu prozradit trochu víc?
Ten film mapuje celou moji žitovskou etapu – před ní, ji samotnou a lehce po ní. Je to hraný dokument složený ze tří částí. Z hrané, ještě více hrané a dokumentární. To je všechno, co o tom v tuhle chvíli můžu říct. Ten film všem velmi dobře vysvětlí, co se dělo a proč se to dělo. Odkryje úplně karty, které jsou v tuhle chvíli naprosto zakryté.

Jsou trochu nejasné, to je pravda.
Ano, ale to byl jistý záměr, protože není bezpečné o tom mluvit. Bude ve filmu a na vašich připravovaných koncertech hrát nějakou roli také rallye? Určitě ano. Jen mám teď trochu problém, protože to je ten rallye příběh, který začíná havárií v roce 2008. Měl něčím skončit, sezonou, která měla být odjetá s pokorou, dojetá na jakémkoli místě. Bohužel nám do toho vstoupil finanční úřad, a to dost brutálním způsobem. Nehodlá akceptovat, že rallye je výraznou dramatickou součástí filmového příběhu, a tím pádem nám nevrátil DPH. Naši investoři znejistěli a je otázkou, jestli ten příběh nezakončím tím, že budu stát s kamerou před finančním úřadem a marně se dožadovat odpovědi, proč jsem nemohl dokončit tento projekt.

Vaše padesátiny se blíží. Vím, že máte hodně tetování, nenapadlo vás v souvislosti s tímto číslem svoji sbírku rozšířit?
Ne, teď o tom neuvažuju. Žádné tetování mi teď nechybí.

S čím u vás nová tetování přicházejí?
Jsou to různé etapy. Vytane mi na mysli: tohle chci! Není to nic plánovaného a ani nad tím dlouho nepřemýšlím. Spontánní rozhodnutí.

Takže si k padesátinám nadělujete především turné.
Ano, bude to šest velkých koncertů, což je docela dost.

Co s vámi vlastně ta blížící se padesátka dělá?
Abych se přiznal, vůbec nic. Cítím se výborně. Pokud slouží zdraví – a jakože slouží, musím zaklepat –, tak padesátka je famózní věk.

Celý rozhovor s Danielem Landou najdete v aktuálním čísle časopisu Story.