Dcera milionáře, žena s krásnou tváří, úspěšná herečka a nakonec milovaná kněžna. Život Grace Kelly jako by neměl chybičku. Nebo snad ano?

Mít bohaté a úspěšné rodiče nemusí být výhra. Přesvědčila se o tom i Grace Patricie Kelly, která se narodila 12. listopadu 1929 ve Filadelfii. Otec John byl veslař a trojnásobný olympijský vítěz, ale také milionář a muž, který se ucházel o post starosty. Matka Margaret pocházela z Německa a jako jedna z prvních žen v USA se na vysoké škole stala vedoucí katedry tělesné výchovy.

Úspěch navzdory otci

Není divu, že sport patřil v rodině vždy na první místo, ale malá a křehká Grace s tím měla problémy. Zatímco se starší bratr John i mladší sestra Elizabeth nadšeně věnovali tělocvičným aktivitám, ona k tomu měla k nelibosti rodičů trvalou nechuť. Stále více tíhla k umění a divadlu. Těžce to nesl zejména její otec, s nímž nikdy neměla jednoduchý vztah.

Když se roku 1947 nedostala kvůli špatným známkám z matematiky na vysokou školu, byla to pro autoritativního muže rána. Svéhlavá dcera mu navíc oznámila, že odjíždí do New Yorku hrát divadlo.

Zprvu jí štestí nepřálo, a musela si přivydělávat jako modelka. Kromě krásy ale dostala do vínku i talent a píli, takže nakonec uspěla. Z divadelních prken to pak byl už jen kousek na filmové plátno. V roce 1952 zazářila ve slavném westernu V pravé poledne, kde se objevila po boku Gary Coopera. Následoval snímek Mogambo odehrávající se v Africe. Za roli dostala Zlatý glóbus a dočkala se nominace na Oscara. O rok později se objevila už v pěti filmech. Za Děvče z venkova se dočkala další nominace na Oscara a tentokrát ho i získala. Ani potom ale její kariéru nevzal otec na milost.

Pohádková svatba

Následovaly další role a také milostné románky. Ten nejvášnivější prožila s hercem Rayem Millandem. Vztah se ženatým mužem se zprvu snažila držet v tajnosti, ale když vše prasklo, vypukl velký skandál a milenci se raději rozešli. Později se šuškalo, že má hodně blízko k dalšímu kolegovi Jamesi Stewartovi.

Neurovnaný soukromý život neustále kritizoval i její otec, ale pak se objevil nápadník, který plně uspokojil i jeho.

Na festivalu v Cannes se Grace seznámila s monackým knížetem Rainierem III. (1923-2005), který krásné ženě okamžitě propadl. Hollywoodská hvězda ho zprvu odmítala, ale šlechtic se nevzdal. Půl roku jí psal a zahrnoval dary a nakonec se za ní vypravil a požádal ji o ruku. Grace souhlasila a v roce 1956 odplula z New Yorku i s rodinou, družičkami a asi 80 zavazadly vstříc novému životu. V monackých ulicích jí vítalo asi 20 tisíc lidí.

Knížecí svatba se stala událostí roku, kterou u televizních obrazovek po celém světě sledovalo 30 milionů lidí, což bylo tehdy obrovské číslo. Obřad se shodou okolností konal v den premiéry Gracina posledního filmu s příznačným názvem Labuť. Šlo totiž o labutí píseň její filmové kariéry. Rainier si vymínil, že okamžitě skončí s filmováním. Na území Monaka dokonce zakázal promítání jejích filmů.

Hořké procitnutí

Grace se život na Riviéře zprvu zalíbil. Nevnímala ho jako zlatou klec. Okouzlil ji noblesní svět a nový smysl života našla také v péči o děti. Dcera Caroline se jí narodila přesně devět měsíců a čtyři dny po svatbě. V knížectví tehdy vyhlásili státní svátek a šampaňské teklo všude zdarma. Za pouhých 14 měsíců porodila syna Alberta, současného monackého knížete.

Postupem let ale stále hůře snášela absolutní podřizování neúprosným pravidlům dvora a snažila se všemožně uniknout. Marně. Když jí slavný režisér Alfred Hitchcock v roce 1964 nabídl hlavní roli ve filmu Marnie, musela odmítnout.

Nepřipadalo v úvahu, aby kněžna hrála zlodějku.

Trvalo dalších dlouhých 15 let, než Rainier podlehl jejím prosbám a dovolil jí návrat na filmové plátno. Grace se těšila jako malé dítě, ale plány jí zhatil osud.

Nehoda plná otazníků

13. září 1982 se vracela ze svého venkovského statku, kde stále častěji nacházela útočiště před únavným panovnickým protokolem. V serpentinách nad Monakem však její auto vyjelo mimo silnici a zřítilo se z prudkého srázu. V autě s ní seděla i nejmladší dcera, tehdy sedmnáctiletá Stephanie, která si při nárazu zlomila několika obratlů. Nakonec se ale dokázala zotavit. Grace takové štestí neměla. Při havárii se udeřila do hlavy, poškodila si mozek a upadla do bezvědomí. Její stav byl beznadějný. Druhý den ji v nemocnici nechal zdrcený manžel odpojit od přístrojů. Nehodu dodnes halí spousta nejasností. Není třeba jasné, kdo vlastně v kritickou chvíli seděl za volantem.

Rainier pak všem dokázal, že Grace skutečně miloval a nebral si ji pouze kvůli reklamě pro svou zemi. Na její počest nechal vybudovat zahradu plnou růží, které tolik milovala. Nikdy se také už neoženil.

Dobytí Monaka

Rodina Grimaldiů vládne Monaku už od roku 1297. Tehdy se podle legendy Francois Grimaldi převlékl za františkánského mnicha a v době Vánoc zaťukal na vrata monacké pevnosti. Strážný ho za deštivé noci pustil dovnitř. Na to Francois vykřikl: „S boží pomocí!", což bylo znamení pro jeho ozbrojený oddíl ukrytý za zdí. Šlechtic po krátkém boji pevnost obsadil a jeho potomci jí vládnou dodnes.

Zlobiví sourozenci

Caroline (*1957)

Studovala na Sorbonně, plynně mluví čtyřmi jazyky. Byla už třikrát vdaná. První sňatek s bankéřem Philippem Junotem byl církevně anulován, druhý svazek s italským dobrodruhem Stefanem Casiraghim ukončila v roce 1990 tragédie. Muž, s nímž měla tři děti, zahynul při závodech motorových člunů. Nyní žije s hannoverským princem Ernstem Augustem, jemuž ve 42 letech porodila dceru Alexandru.

Albert (*1958)

Současný monacký kníže. Po dědečkovi Johnu Kellym zdědil sportovní vlhy. Účastnil se rallye Paříž-Dakar a několikrát i zimních olympijských her coby bobista. Proslul také jako dlouholetý starý mládenec. Zplodil dvě nemanželské děti. S americkou realitní makléřkou má dceru Jazminu (*1992), s tonžskou letuškou syna Alexandra. Ani jeden ale nemá nárok na monacký trůn. V roce 2011 se oženil s jihoafrickou plavkyní Charlene Wittstock.

Stephanie (*1965)

Zlobivé dítě celé rodiny. Po tragické nehodě, při níž zahynula její matka, trpěla psychickými problémy a koketovala s drogami. Pokoušela se prorazit jako modelka, návrhářka a zpěvačka. Jednu píseň dokonce nahrála s Michaelem Jacksonem. Po jejím boku se objevila spousta slavných mužů, třeba synové Jeana-Paula Belmonda a Alaina Delona, fotbalový brankář Fabien Barthez nebo herec Jean-Claude van Damme. Nyní je už dvakrát rozvedená a má tři děti, přičemž u toho posledního odmítla uvést otce.