Herec Saša Rašilov (46) si otcovství nemůže vynachválit – péče o roční dcerku není návyková, neničí zdraví a odbourává stres. „Je opravdu skvělý táta,“ chválí ho manželka Lída (32).

Dcery, které má z předchozího manželství s herečkou Vandou Hybnerovou, Josefina a Antonie, jsou dnes už dospělé. Před rokem se ale stal otcem potřetí a jak v našem rozhovoru říká, dost možná ne naposledy – dcer by si totiž Saša přál mít hned osm! Manželka Lída by se přírůstku nebránila a že to bude zase holčička, to je nasnadě. "Já si myslím, že Saša kluky neumí,“ směje se sympatická a výřečná blondýnka. „Musím ho pochválit, jsem nadšená z toho, že mě třeba nechá vyspat, když jsem unavená,“ vypráví Lída a herec raději v tu chvíli odchází objednat další pití, protože ho prý vlastní žena právě uvádí do rozpaků.

Čekala jsem, že přijdete ve třech.
Lída: O Marušku je postaráno, dali jsme ji do Hlídárny. Využíváme jejich služeb docela často a jsme spokojení.
Saša: Je tam nějaký časový limit, jak dlouho tam dítě můžete nechat, a je to vázané lokálně. Dětí tam může být třeba šest a paní na hlídání je několik.
Lída: Jen jednou se mi stalo, že jsem šla cvičit, Maruška tam plakala a oni se mi nemohli dovolat. 

Snáší Maruška dobře cizí prostředí?
Lída: Jasně, ona je hrozně společenská. Objevila jsem tuhle službu díky tomu, že co mám Marušku, tak hledám kavárny, které jsou přátelské vůči dětem. Hlídárna je kousek od Národního divadla a já jsem ji nutně potřebovala nakojit. Není mi úplně příjemné kojit na veřejnosti.

Jak jste s Maruškou zvládli focení naší titulky?
Lída:
Nejhůř snáší focení Saša.
Saša: Bylo toho v poslední době moc. Ale Maruška byla hodinu a půl úplný poklad. Ona pózuje a je dokonalá. Prostě ženskou v sobě nezapře. Koukal jsem jen ni a tentokrát mě vůbec nezajímá, jak tam vypadám já. Ale dá se říct, že teď už nás lidé zase dlouho neuvidí.

Jak zvládáte rodičovství? Lído, vy už jste znovu nastoupila do práce, že?
Lída:
Jsme vlastně na mateřské oba dva. Já už zase hraju, ale nastavila jsem si to rozumně. Mám maximálně tři představení v měsíci. Už jen to, že večer můžete vypadnout na pár hodin ven… Samozřejmě to plánujeme tak, aby byl Saša doma.

Nehrajete společně?
Lída:
Teď už ne.
Saša: My bychom rádi něco společného měli v Divadle Palace, ale ne ve dvou lidech, bylo by nás tam víc.

Nebáli byste se ponorky?
Lída: Ne, myslím, že v tomhle jsme v pohodě.
Saša: Jsme hodně vyrovnaní, podařilo se nám ten život upravit do pohody. Bydlíme na Zbraslavi a kdykoli chceme, můžeme jít do přírody. Zároveň je to nějakých deset kilometrů do centra Prahy. V tomhle pohledu ideální. Práce je teď hodně, ale stíháme se vidět, i když to dá práci.

Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle časopisu Story.