Dovedete si představit Vánoce bez sladkých pamlsků? My určitě ne! Tentokrát nás inspirovala Hana Rawlings, která se cukrářské práci věnuje s velkým nadšením a pečlivostí. Inspiruje se v knihách, zajímá se o práci svých oblíbených designérů a sleduje nové trendy. 

1. Cupcakes z bílé čokolády a s makadamovými ořechy

Luxus - Cupcakes z bile cokolady

Doba přípravy: 15 minut, 1 den odležení,  25 minut pečení

Nutriční hodnota: 506 kcal/1 kousek

suroviny na 24 kusů

250 g másla, 220 ml vody, 250 g bílé čokolády v peckách, 450 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 330 g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu/esence, 2 vejce, 50–100 g nahrubo nasekaných makadamových ořechů (nebo podle chuti)

Zdobení

400 g bílé čokolády v peckách, 130 ml smetany na vaření s malým obsahem tuku, 1 kg bílého fondánu, 100 g cukrových perliček

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou asi na 160 °C) a do formy na cupcakes nebo muffiny připravte papírové košíčky.
  1. Na středně mírném plameni rozpusťte máslo ve vodě a sundejte nádobu z hořáku. Přidejte čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hladká hmota. Nechte ji zchladnout.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr, sůl a udělejte důlek. Do důlku vlijte zchladlou čokoládovou směs a důkladně vše promíchejte vařečkou. Přilijte vanilkový extrakt a postupně do těsta zapracujte vidličkou ušlehaná vejce. Směs musí být chladná, aby se vejce nesrazila. Nakonec lehce vmíchejte ořechy.
  3. Tekuté těsto nalijte do kalíšků asi 1 cm pod okraj.
  4. Formičky narovnejte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Zda jsou cupcakes upečené, vyzkoušejte špejlí.
  5. Po vyndání je nechte asi 2 minuty stát ve formě, pak vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
  6. ZDOBENÍ: V misce polijte čokoládu vroucí smetanou a nechte pár minut stát, aby se čokoláda rozpustila. Vymíchejte dohladka a nechte do druhého dne odstát pod potravinovou fólií. Poté polevu naneste na cupcakes a jednotlivé kousky dozdobte fondánem a cukrovými perličkami.
  7. Nazdobené cupcakes skladujte v krabici s víkem v lednici a do 2 dnů spotřebujte. V mrazničce vydrží nenazdobené cupcakes až 1 měsíc.

 

2. Mandlové cookies

Luxus - Mandlove cookies

Doba přípravy: 30 minut, 1 hodina chlazení, 10 minut pečení

Nutriční hodnota: 223 kcal/1 kousek

suroviny na 25 kusů

250 g másla, 250 g cukru krystalu, 1 lžička mandlového extraktu, 2 střední vejce, 500 g polohrubé mouky

Zdobení

1 bílek, 140–200 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy, 60 g cukrových perliček

  1. V mixéru šlehejte metlou máslo s cukrem tak dlouho, až je směs krásně nadýchaná.
  2. Přidejte do ní mandlový extrakt, jedno vejce po druhém a dobře promíchejte.
  3. Nadvakrát vmíchejte mouku, ale pozor, nesmíte přemíchat!
  4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie, vložte do plastové krabice s víkem a dejte minimálně na 30 minut odpočinout do chladničky.
  5. Studené těsto rozválejte na tloušťku asi 4 mm, pokud se těsto lepí, lehce podsypte moukou. Vykrájejte vybrané tvary a opatrně je přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte opět na 30 minut odpočinout do chladničky.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (v horkovzdušné na 160 °C) po dobu asi 10 minut (záleží na velikosti vykrájených tvarů) nebo dozlatova.
  7. ZDOBENÍ: Do misky s bílkem postupně přisypávejte cukr a třete asi 10–15 minut. Zakápněte citronem a pokračujte ve tření, dokud nebude hmota pevná a krásně bílá (podle potřeby přidejte ještě cukr). Hotovou bílkovou polevou potřete upečené vychladlé cookies a dozdobte je cukrovými perličkami různých barev.
  8. Skladujte v plastové krabici do doby, než budete cookies zdobit.

 

3. Nepečené zlaté medailonky s citronovo-kokosovou příchutí

Luxus - Nepecene zalte medailonky s citronovo-kokosovou prichuti

Doba přípravy: 30 minut, 1 hodina chlazení

Nutriční hodnota: 179 kcal/1 kousek

suroviny na 35 kusů

125 g másla, 125 ml slazeného kondenzovaného mléka, 250 g mléčných sušenek, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 250 g strouhaného kokosu

Poleva

15 g změklého másla, 400 g moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 3–4 polévkové lžíce kokosu na posypání, 50 g zlatých cukrových kuliček

  1. V malém kastrůlku rozpusťte na mírném plameni za stálého míchání máslo s kondenzovaným mlékem. Míchejte tak dlouho, než se oboje krásně spojí.
  2. V mixéru namelte sušenky najemno, nasypte je do misky a přimíchejte citronovou kůru a kokos. Přilijte máslo s mlékem a důkladně rukou promíchejte.
  3. Těsto prsty nebo lžící rozprostřete na malý plech, vyložený pečicím papírem, upěchujte ho na vrstvu asi 8 mm vysokou a uhlaďte její povrch. Dejte zatuhnout asi na hodinu do chladničky.
  4. POLEVA: V misce dohladka promíchejte změklé máslo s cukrem a citronovou šťávou a rovnoměrně polevu rozetřete na ztuhlé těsto.
  5. Opatrně vykrájejte kolečka, aby nezbylo moc odkrojků. Dozdobte kokosem a zlatými cukrovými kuličkami.

Foto: Archiv Gurmetu, Marek Bartoš