Klíčky – Do salátů, polévek, na chleba nebo jen tak k přikousnutí…
Neexistuje nic typičtějšího pro jaro, než jsou výhonky a klíčky. Není náhoda, že se v přírodě vyskytují právě v tuto dobu. Klíčky jsou jedním z nejúčinějších léků právě na jarní neduhy – alergie, únavu a zpomalé trávení po zimě. Naklíčit můžeme kdeco - obiloviny (oves, pšenice, kukuřice), luštěniny (mungo, fazole, čočka), olejniny (slunečnice, sezam) a ostatní (vojtěška, ředkvička). Jakmile začne semeno klíčit, aktivují se v něm látky zajišťující výživu rostoucímu rostlinnému organismu. V tuto chvíli je semínko jednoduše řečeno nabyté enzymy a vitaminy – jejich podíl vzroste až několikanásobně oproti suchým semenům! Větší výhonky jsou navíc bohatým zdrojem chlorofylu, který v těle pomáhá rozmnožit prospěšné bakterie a naopak zničit ty škodlivé, společně s viry a parazity. Navíc, kdo neochutnal čerstvý chlebíček s tvarohem, ředkvičkami a řeřichou, jako by nežil! Nejrychlejší klíčení - jednodenní slunečnice 1. Do sklenice nasypte semínka loupané slunečnice, několikrát propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte stát asi 7 hodin. 2. Vodu slijte a slunečnici nechte stát ve sklenici na slunějším místě. 1 - 2x denně můžete semínka propláchnout a zase slít, aby byla stále vlhká, ale neplavala ve vodě. 3. Do druhého dne vypustí slunečnice malý výhonek. To je nejlepší doba ke konzumaci, později pak semínka začnou hořknout. Klíčky slunečnice mají vynikající oříškovou chuť a přitom jsou vláčné a svěží. Porovnejte sami a uvidíte, že se suchou slunečnicí se nedají srovnávat.
Cuketové špagety s rajčatovou tapenádou
Doba přípravy: 10 minut, Množství: pro 4 osoby
Suroviny: Na špagety: 2 cukety, stroužek česneku, lžíce panenského olivového oleje Na rajčatovou tapenádu: 1 a 1/2 stroužku česneku, 100 g cherry rajčátek, 50 g sušených rajčat, 50 g velkých černých oliv bez pecky, 1 lžíci kaparů, 1 lžíci čerstvých petrželových lístků, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
1. Cuketu důkladně umyjte, odřízněte konce a i se slupkou postupně nakrájejte škrabkou na julienne. Vodnaté středy cuket nekrájejte, nedržely by tvar nudliček. Špagety dejte na chviličku odležet do lednice.
2. Rajčatová tapenáda je hotová za dvě minutky – jen smíchejte a pár pulsy promixujte všechny ingredience. Tapenádu můžete i prohřát a podávat jako teplou omáčku.
3. Pro polechtání chuťových pohárků můžete dozdobit parmezánem a chilli papričkou.