Za klasickou štědrovečerní tabuli Češi průměrně utratí přes dva tisíce korun. Tradiční sváteční stůl se neobejde bez bramborového salátu se smaženým řízkem či kaprem. Počet Čechů, kteří se stravují alternativně, však stále stoupá. Ale co si dají namísto řízku a kapra? 

Tradiční štědrovečerní jídla, jako je kuba nebo pokrmy z hub, připravuje už asi jen šest procent českých domácností. Obliba těchto jídel ale stoupá u vegetariánů. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu,“ popsal Tomáš Vobořil, majitel nejen vegetariánské restaurace Podolka.

Quinoa namísto strouhanky Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet kolem sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě. To jsou například nekvalitní džemy, kečupy nebo sterilovaná jídla. „Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary. Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je možné nahradit trojobalem kukuřičným nebo místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Quinoové vločky v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu doplněné o citronovou kůru jsou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kdo rádi zkouší nové recepty. Nejen, že je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější,“ doporučil Tomáš Vobořil, který nám navíc poskytl recepty přímo od šéfkuchaře.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice

SALÁT ZE SLADKÝCH BRAMBOR - malá

Suroviny: 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky, 200 g quinoy, 300 g brokolice rozdělené na malé kousky, 200 g kešu rozdrcených na malé kousky, 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků, 100 g černá cherry rajčata, 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla, 50 g nasekané pažitky, 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:, 30 ml šťávy z grepu, 10 g medu (na doslazení), 30 ml olivového oleje

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

Vegetariánský smažený řízek

KRŮTÍ ŘÍZEK malá

Suroviny: uzený tempeh 190 g, červená paprika 50 g, červená cibule 50 g, čedar 50 g, čerstvá majoránka 20g, sůl, pepř, kukuřičná mouka a strouhanka, vejce, přepuštěné máslo nebo rostlinný olej

Postup: Tempeh spolu s čedarem nastrouhejte na hrubším struhadle. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, papriku a majoránku. Směs osolte a opepřete. Obalte v trojobalu z kukuřičné mouky, vejce a strouhanky. Kukuřičnou strouhanku můžete ozvláštnit čerstvou dlouholistou petrželí. Dostane tak hezčí a voňavější chuť. Po obalení smažte v rozpáleném přepuštěném másle nebo rostlinném oleji.

Foto: Archiv