Restaurace Nad Jezerem ve Starých splavech vznikla jako gastronomický koncept „z farmy na stůl“, a přestože jiné podniky na břehu Máchova jezera fungují pouze sezonně, tahle příjemná hospůdka si za rok své existence své stálé zákazníky nejen našla, ale i celkem snadno udržela.

Poctivé vaření od základu z čerstvých a kvalitních surovin, v maximální možné míře využívání kvalitních lokálních surovin od poctivých farmářů zkrátka návštěvníci umějí ocenit, a proto se sem rádi vracejí. Domácí těstoviny, vlastní housky na hamburgery, hovězí maso od českých bio farmářů, kteří jej nechávají vyvěšené na háku, aby si maso získalo svoji přirozenou křehkost, vepřové maso z proslulého chovu v Přešticích, pstruhy ze sádek v Liběchově či kozí sýry z nedaleké bio farmy Nový Dvůr – to všechno je důvod, proč tato restaurace nemusí uzavírat provoz ani mimo sezonu. Kdo navíc navštívil překrásný kraj Máchova jezera v době, kdy zdejší pláže nepraskají ve švech, ocení romantickou poetiku tohoto místa v každé roční době.

nad jezerem

Ochutnejte Ameriku!

Majitel restaurace (a lektor Pražského kulinářského institutu) Jiří Roith navíc svůj podnik zapojuje do různých akcí pro gurmety, jako je například právě probíhající festival Taste of America (trvá do 11. srpna). Příznivci poctivých burgerů, šťavnatých steaků i klasických amerických dezertů, jakými jsou například brownies, nebo lívance s javorovým sirupem si v rámci festivalové nabídky zaručeně přijdou na své. Americké kuchyni ale nedominují pouze burgery, naopak je velice rozmanitá, a to hlavně díky kombinaci starých tradic, mezinárodních vlivů, včetně těch z dob kolonialismu. Není tedy divu, že se v této světově oblíbené kuchyni dají nalézt i prvky kuchyně francouzské, belgické, španělské a britské. Tradiční americká kuchyně ve své autentické podobě má od nechvalně známých fastfoodů hodně daleko. A jak se festivalu zúčastnit? Na www.tasteofamerica.cz si vyhlédněte restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku.

Jiří Roith

Restaurace Nad Jezerem vás zve na skvělé burgery a Jiří Roith, který nám na ně prozradil i recept, k tomuto tématu ještě dodává:  "Jsem přesvědčen, že u kvalitního burgeru by mělo vyniknout právě kvalitní maso, které rád dochucuji jen solí, pepřem, trochou česneku a případně kvalitní hořčicí. Další variace jsou samozřejmě možné. Do burgeru můžete přidat čerstvé bylinky jako například tymián, nebo rozmarýn, chcete-li burger pikantnější, můžete přidat například tabasco. Burger ale není karbanátek, a proto do něj nikdy nepřidávejte vajíčko, mouku ani strouhanku. Jako pojivo u burgeru používejte živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20 % z celkové hmotnosti masa. Pro zvýraznění chuti burgeru se dá jako tuk použít kvalitní slanina, nebo uzená italská pancetta. Dobrou chuť!"

burger NadJezerem

Hamburger housky

Na 20 miniburgerů + 4 velké: 750 g hladké mouky, 30 g cukru, 32 g droždí, 334 ml plnotučného mléka, 76 g másla, 100 ml teplé vody, 2 vejce, 16 g soli

Jak na to: 1. Smícháme suché ingredience - mouku, cukr a droždí. Do mléka vlijeme rozpuštěné máslo, a teplou vodu (35 °C). Směs postupně přiléváme do směsi z mouky. Nakonec přidáme vejce a sůl. Vypracujeme v hladké a pružné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout/kynout v pokojové teplotě.

  1. Z těsta naporcujeme 120g (na velký burger) a 30g (na mini burger) porce a vyválíme z nich jednotlivé bochánky. Ty klademe na plech s pečícím papírem v dostatečných odstupech a necháme nakynout při pokojové teplotě.

  2. Po nakynutí můžeme bochánky nechat čisté, nebo je lehce navlhčit vodou a posypat sezamovým semínkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme péct dozlatova přibližně 20-25 minut.

Základní hamburger

Na 20 miniburgerů + 4 velké 1,3 kg hovězího hanger steaku, 260 g hřbetního sádla, 5 stroužků česneku, 25 ml dijonské hořčice, sůl, pepř

Jak na to: 1. Hovězí maso a hřbetní sádlo umeleme v mlýnku na maso na středním nástavci. Hovězí maso by mělo obsahovat okolo 20 % tuku. Umleté maso smícháme s rozetřeným česnekem, dijonskou hořčicí a směs dochutíme solí a pepřem.

  1. Z masa vytvarujeme pomocí kulatého vykrajovače 4 hamburgery o hmotnosti 180 g a 20 minihamburgerů o hmotnosti 50 g. Takto připravené hamburgery můžeme grilovat na plochém grilu nebo na pánvičce.

restaurace výhled