více >>

Vánoce a cukroví patří neodmyslitelně k sobě. Jenže ne každý má to štěstí si pochutnávat na babiččiných vanilkových rohlíčcích a musí se na místo toho řídit dietou.

Proto jsme oslovili šéfkuchaře restaurace Melantrich na Václavském náměstí v Praze, Daniela Strunu, který se s lidmi, trpící celiakií setkává téměř denně. Stvořil pro vás tři fantastické recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima!

Sezamovo-mandlové kuličky s pistácií 

Bezlepek - sezamovo-mandlove kulicky s pistacii,orez

Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina chlazení; nutriční hodnota 85 kcal/1 kousek

Suroviny na 25 kusů: 50 g tahini (nesolené pasty ze sezamových semínek), 50 g mandlové nebo pistáciové pasty, 45 g medu, 80 g jemně strouhaných mandlí, nasucho opražených na pánvi, špetka mletého kardamomu, špetka soli, ¼ lžičky strouhané limetkové kůry (z bio limetky), instantní rýžová kaše na zahuštění těsta, 150 g nesolených pistácií

V míse smíchejte obě pasty, med, opražené mandle, kardamom, sůl a limetkovou kůru. Pomocí vařečky zpracujte na těsto. Bude-li potřeba, můžete je zahustit trochou instantní rýžové kaše.

Těsto přesuňte na vál (nejlépe silikonový), řádně ho propracujte, aby se všechny ingredience propojily, a dejte do chladničky odpočinout asi na 1 hodinu.

Z vychlazeného těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na kousky široké asi 1,5 cm. Do každého kousku vmáčkněte pistácii a rukama utvořte kuličku.

Zbytek pistácií rozmixujte v mixéru a jednotlivé kuličky v nich obalte. Vložte je do papírových košíčků a naskládejte do krabice. Uchovávejte v chladu, ale ne v mrazu.

Tip: Med lze nahradit javorovým nebo kukuřičným sirupem.

 

Křehké krachličky sypané cukrem

Bezlepek - Krehke krachlicky sypane cukrem,orez

Doba přípravy: 15 minut + 1–2 hodiny odležení + 10 minut pečení; nutriční hodnota: 61 kcal/1 kousek

Suroviny na 60 kusů: 125 g pohankové mouky, 125 g rýžové mouky, 250 g měkkého tvarohu´, 250 g sádla, špetka soli, 1 žloutek na potření, kapka rumu do žloutku, krystalový cukr na posypání

V míse zpracujte pohankovou a rýžovou mouku s tvarohem, sádlem a se solí.

Bochánek těsta zabalte do potravinářské fólie a nechte 1–2 hodiny odpočinout v chladničce.

Z těsta vyválejte plát vysoký asi 1cm a vykrájejte z něj stejné tvary oválným vykrajovátkem. Potřete je žloutkem smíchaným s kapkou rumu a posypte cukrem.

Krachličky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení  a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut, než zezlátnou.

Vychladlé cukroví sundejte z papíru, uložte do krabice a skladujte v chladu.

Tip:  Vykrajujte stejné tvary v párech a spojte upečené cukroví sladkou marmeládou.

 

Čokoládovo-kaštanové kostky

Bezlepek - Cokoladovo-kastanove kostky,orez

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut pečení + 8 hodin tuhnutí; nutriční hodnota: 116 kcal/1 kousek

Suroviny na 40 kusů: 500 g kaštanového pyré, 150 g brandy (nebo koňaku), 100 g 33% smetany, 150 g cukru krupice, 100 g másla, 50 g kukuřičného škrobu, 8 vajec, špetka soli, 600 g čokolády na vaření, 50 g kakaa na obalení

V míse smíchejte kaštanové pyré s brandy, smetanou, cukrem, rozpuštěným zchladlým máslem, škrobem, vejci a se solí. Vše dobře promíchejte.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte ji trochu vychladnout a poté do ní za stálého míchání metličkou postupně přimíchejte připravenou hmotu.

Těsto nalijte do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem (do výšky asi 3 cm) a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.

Upečený moučník nechte nejprve vychladnout a pak jej uložte i s plechem do chladničky, aby přes noc ztuhl.

Druhý den rozkrájejte plát – nožem namočeným v teplé vodě – na kostky asi 1,5 x 1,5 cm a opatrně je sejměte z pečicího papíru. Jednotlivé kostky zlehka obalte v kvalitním neodtučněném kakau.

Cukroví narovnejte do papírové krabice a skladuje v nejchladnější části chladničky.

Foto: Marek Bartoš