Září je tradičně měsícem biopotravin. V jeho průběhu se uskutečňuje řada akcí, jako jsou regionální biodožínky, biojarmarky, ochutnávky biopotravin, přednášky nebo exkurze na ekofarmy.
Společnost PRO-BIO letos spustila nový projekt Naše Biofarma. Všechny suroviny v těchto výrobcích jsou zpracovány v mlýně společnosti ve Starém Městě pod Sněžníkem a svůj původ mají na polích českých a moravských rodinných farem. Na každém výrobku je pak uvedeno konkrétní místo a jméno farmáře, odkud daná surovina pochází.
Stále větší zájem je prý o mouky na pečení v domácích pekárnách. Vedle špaldy letos v bioprodukci dominovala pohanka, oves, překvapivě žito, ale i červená pšenice s obsahem karotenu.
Největší zájem je zřejmě o instantní kávoviny ze špaldy i ostatních obilovin. Špalda je oblíbená zejména kvůli specifické chuti po ořechách. Jde o nešlechtěný druh pšenice, z něhož se vyrábí například celozrnná mouka, bulgur nebo zdravá náhražka kávy. Špalda má vysoký podíl bílkovin a nenasycených mastných kyselin i cenné minerály a vitaminy.
Foto: Archiv.