Nevíte co uvařit, když se teplota vzduchu blíží ke 30°C? Máte chuť na svěží a lehké jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky a přitom uspokojí žaludek? Patříte k zastáncům zdravého vaření? Pak je Jamie Oliver kuchař dle vašeho gusta!

Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky.

Křupavý lososový koláč z listového těsta

Salmon filo pie

Suroviny (pro 6 osob): 3 pórky, 2 velké cukety, olivový olej, 2 snítky čerstvého tymiánu, 200 g uvařeného lososa, 100 g sýru Feta, citron, 3 velké vejce, 250 g balíček listového těsta, 15 g parmazánu, okurka, 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Nahrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu. Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat. Poté necháme zchladnout 5–10 minut.

Předehřejeme troubu na 80°C, plynovou na stupeň 4. Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citronovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.

Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs. Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem. Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava. Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát. Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.

Jehněčí burger na marocký styl

Moroccan-style Lamb Burgers – Jamie Cooks Summer

Suroviny (pro 6 osob): kvalitní jehněčí plec, kterou následně umeleme, olivový olej, 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru, 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu, vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty, citron, extra panenský olivový olej, hrst čerstvých mátových lístků

Suchá marináda: čajová lžička mořské soli, čajová lžička černého pepře, ½ čajové lžičky kmínu, čajová lžička mletého koriandru, čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala, 1–2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát: salát (umytý a vysušený), ½ svazku čerstvé máty, citron, extra panenský olivový olej, ½ granátového jablka, navíc hrst jedlých květů

Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat. Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké. Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.

Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu. V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citronové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.

Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a navrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá pokrmu potřebnou svěžest. Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Foto: Archiv Tv Paprika