více >>

Buddha Bar je značkou té nejvyšší kvality. V tom pražském, v Jakubské ulici na Starém Městě, se však setkávají nejen celebrity a lidé velkého bussinesu. Tahle restaurace je přátelská a otevřená všem návštěvníkům, pro které zde chystají i řadu (zejména hudebních a fashion) akcí. Hlavním tahákem je však skvělá kuchyně!

Zdejší šéfkuchař Lukáš Želechovský vaří ve stylu fushion, neboli fúze, což znamená, že kombinuje chutě a suroviny různých kultur. Fusion styl vznikl v Kalifornii roku 1960 a postupně se rozšířil do celého světa. Jde o hru se surovinami. Lidi má bavit a nenásilně je učit poznávat nové chutě. Ochutnat jídlo v tomto stylu by tak měl být ojedinělý zážitek, což se vám v Buddha Baru určitě podaří. Poznáte tu Pacific Rim Cusine, tedy fúzi národů obléhajících Tichý oceán s jinými (zejména Japonska, Havaje, Číny či Indonésie) – vše v těch nejzajímavějších kombinacích.

Poezie na talíři Při představení nového menu jsme věru nevěděli, jaký pokrm chválit více. Začalo to už předkrmy. Houbový Tarte Fine (japonský vegetariánský předkrm z listového těsta plněného směsí ze žampionů, hlívy ústřičné, hub shitake a enoki s karamelizovanou cibulkou) nebo pečená husí játra Foie Gras s redukcí ze silné japonské omáčky ze saké s balzamikem, podávaná s kaštanovým pyré a chutney z čerstvě dovezených fíků, doplněná houbovo-lanýžovou pěnou? Těžká volba, ale tím dilema výběru z tohoto úžasného menu teprve začíná…

Buddha Bar - japonský houbový Tarte fine

Polévky máte na výběr hned tři: humří Bisque, dýňovou (dýně je vařená v kokosovém mléce spolu s citronovou trávou, listy z kefírové limety, dochucená kardamomem a zakápnutá dýňovým olejem, který je vyráběn speciálně pro Buddha Bar) a tradiční thajskou lehce pikantní a skvěle dochucenou polévku Tom Kha kai.

Poctivé porce Mezi hlavními jídly jsem při výběru favorita velký problém neměla. Před plackami ze sladkých brambor batátů s hráškem, mátou, bulgurem vařeným v zeleném curry vývaru, přelitými mátovým jogurtem (bude velmi chutnat vegetariánům) jsem dala přednost jehněčí květové špičce Picanha marinované v miso a dijonské hořčici pečené v indickém chlebu naan, podávanému s pyré z fialových brambor, lanýžovým demi glace, houbovou pěnou a koriandroovým chipsem. Také velmi doporučuji humra sashimi – tohle polosyrové humří maso upravené na způsob carpaccia, to je tedy vyložená lahůdka! I když třeba zprudka opečené kachní prso zapékané v tradiční japonské Terr Yaki omáčce, podávané s bramborovým pyré, restovanou zeleninkou a glazovanou mladou cibulkou také stojí za pozornost… Ale nemyslete si, v Buddha Baru vás neodbudou umělecky naaranžovanou minihromádkou jídla na obrovském talíři, kterou sníte, než mrknete. Porce tu mají poctivou velikost, takže vám možná už ani nezůstane v žaludku místo na dezert.

Buddha Bar - sushi humr SASHIMI

To by však byla škoda. Nepřeslazený kaštanový Glace (korpus z pralinkové a sezamové pasty a bílé čokolády plněné jemným kaštanovým krémem, přelité tmavou čokoládou) nebo jablečný Crumble (lehce karamelizovaná jablka podávaná s drcenými máslovo-skořicovými sušenkami a vanilkovou zmrzlinou opravdu za ochutnání stojí!

Mezza

Rozhodnete-li se příjemně setmělý a orientálně lehce vonící Buddha Bar s poklidnou až relaxační atmosférou navštívit, jste srdečně zváni na oběd i na večeři. Máte-li raději živější atmosféru, zajděte sem po 22 hodině na skvělé koktejly, ale podívejte se předtím na kalendář akcí na www.buddha-bar.cz, třeba vás k návštěvě inspiruje některá z hudebních akcí či fashion party, které se tu často konají, a kdy to v Buddha Baru naopak naplno žije!

Foto: Archiv