Nebaví vás pořád dokola točit v kuchyni zajetou klasiku, ale láká vás zkoušet nové recepty? Pak jste na této stránce správně. Projděte si tyto tři úžasné jarní pokrmy, které hravě zvládnete doma připravit i naráz…
Telecí plátky saltimbocca
Ingredience:
4 plátky z telecí kýty
4 plátky prosciutta
4 lístky čerstvé šalvěje
1 dl suchého bílého vína
Olivový olej
Máslo
Sůl a pepř
K telecím plátkům si můžete dopřát výtečný jarní bramborový salát:
1 kg brambor uvařených ve slupce
1 balení červené řepy vařené
Svazek jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce Condimento balsamico bianco
Špetka soli a cukru
1 bílý jogurt
Příprava:
Vařené brambory na salát oloupejte, nakrájejte na kolečka. Přidejte na kolečka nakrájenou řepu a nasekanou jarní cibulku podle chuti. Na směs nalijte olej, ocet, osolte, oslaďte. Salát lehce promíchejte a polijte jogurtem. Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, zabalte a vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minuty opékejte a obraťte. Maso osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Jakmile bude maso měkké, podávejte s jarním bramborovým salátem.
Marinovaná feta
Ingredience:
400g fety nebo balkánského sýra
100g zelených a černých oliv
2 dl olivového oleje
4 stroužky česneku
Hrst nasekaných bylinek (petržel, tymián, bazalka, máta)
Šťáva z jedné limetky
Sůl a zrnka celého pepře
Příprava:
Sýr nakrájejte na kostičky. Z oleje, rozmělněného česneku, bylinek, soli, pepře a limetkové šťávy připravte marinádu, do které naložíte sýr a nechte dva dny v chladu odležet. Marinovaný sýr podávejte posypaný olivami. Chutná výborně s domácím pečivem.
Tip:
Sýr vyndejte z lednice minimálně hodinu před konzumací a uvolněte ho z obalu, aby se plně projevila jeho chuť, vůně a konzistence. V kombinaci s bylinkami a olivovým olejem je pro vaše tělo zdrojem kvalitního vápníku a bílkovin.
Svěží salát s jahodami
Ingredience:
200g směsi listových salátů (rukola, polníček, čekanka)
100g baby špenátu
100 g jahod
100 g měkkého kozího sýra
Zálivka:
3 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
1 lžička francouzské hořčice
Šťáva z poloviny pomeranče
Sůl a pepř podle chuti
Příprava:
Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte na mírném ohni propojit. Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).
Tip:
Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balsamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.
Foto: Billa