Nebaví vás pořád dokola točit v kuchyni zajetou klasiku, ale láká vás zkoušet nové recepty? Pak jste na této stránce správně. Projděte si tyto tři úžasné jarní pokrmy, které hravě zvládnete doma připravit i naráz…

Telecí plátky saltimbocca

Ingredience:

4 plátky z telecí kýty

4 plátky prosciutta

4 lístky čerstvé šalvěje

1 dl suchého bílého vína

Olivový olej

Máslo

Sůl a pepř

K telecím plátkům si můžete dopřát výtečný jarní bramborový salát:

1 kg brambor uvařených ve slupce

1 balení červené řepy vařené

Svazek jarní cibulky

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce Condimento balsamico bianco

Špetka soli a cukru

1 bílý jogurt

Příprava:

Vařené brambory na salát oloupejte, nakrájejte na kolečka. Přidejte na kolečka nakrájenou řepu a nasekanou jarní cibulku podle chuti. Na směs nalijte olej, ocet, osolte, oslaďte. Salát lehce promíchejte a polijte jogurtem. Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, zabalte a vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minuty opékejte a obraťte. Maso osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Jakmile bude maso měkké, podávejte s jarním bramborovým salátem.

Marinovaná feta

Ingredience:

400g fety nebo balkánského sýra

100g zelených a černých oliv

2 dl olivového oleje

4 stroužky česneku

Hrst nasekaných bylinek (petržel, tymián, bazalka, máta)

Šťáva z jedné limetky

Sůl a zrnka celého pepře

Příprava:

Sýr nakrájejte na kostičky. Z oleje, rozmělněného česneku, bylinek, soli, pepře a limetkové šťávy připravte marinádu, do které naložíte sýr a nechte dva dny v chladu odležet. Marinovaný sýr podávejte posypaný olivami. Chutná výborně s domácím pečivem.

Tip:

Sýr vyndejte z lednice minimálně hodinu před konzumací a uvolněte ho z obalu, aby se plně projevila jeho chuť, vůně a konzistence. V kombinaci s bylinkami a olivovým olejem je pro vaše tělo zdrojem kvalitního vápníku a bílkovin.

Svěží salát s jahodami

Ingredience:

200g směsi listových salátů (rukola, polníček, čekanka)

100g baby špenátu

100 g jahod

100 g měkkého kozího sýra

Zálivka:

3 lžíce olivového oleje

1 lžička medu

1 lžička francouzské hořčice

Šťáva z poloviny pomeranče

Sůl a pepř podle chuti

Příprava:

Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte na mírném ohni propojit. Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).

Tip:

Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balsamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.

Foto: Billa