Miláčci, dnes jsem úplně grogy. Právě jsem dotočila televizní „pilot“ o vaření. Celý den jsem stála na nohou, snažila jsem se tvářit hezky, mluvit vtipně a přitom uvařit pět báječných jídel. Určitě pochopíte, že nejsem ve formě, abych teď chrlila literární moudra. Maximálně mohu shrnout, co se mi povedlo ukuchtit.

Má kulinářská šou začala králíkem na černo. Recept mám od své tchýně, která má zas recept od své babičky. Jedli králíka na černo vždycky na Štědrý večer před rybou a salátem. Králík na černo podle tchýně je něco mezi polévkou a omáčkou. Čtyři králičí stehna jsem vhodila do hrnce s dvěma litry vody, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Latinský název bobkového listu je Laurus nobilis neboli vavřín ušlechtilý, zní to ušlechtile, ale nevím, proč český překlad zní tak neušlechtile. Vavřín kdysi v Delfách prý žvýkaly věštkyně, a protože měl silné hypnotické účinky, tak upadaly do tranzu a pak věštily, co bude. Taky jsem si jeden lístek požvýkala v naději, že konečně uvidím nějakou růžovou budoucnost.

Do králíka na černo ještě patří povidla. Na těch jsem vyrostla. Když jsem byla mladá a chudá, tak jsem víkendy trávila tak, že jsem si četla a jedla chleba mazaný povidly. Mé znalosti literatury se prohlubovaly, já jsem se po povidlech zvětšovala. Můj vzhled je konkrétním důkazem, že jsem toho přečetla fakt hodně!

Do králíka se přidává i perník, hrozinky a ořechy. Ty máme naše vlastní. Vlastnoručně jsem je letos na podzim klátila z našeho ořešáku. Mlátila jsem do kmenu stromu násadou od smetáku. Slyšela jsem totiž, že to stromu dělá moc dobře. Napadlo mne, že když to stromu dělá dobře, že vím o spoustě pitomců, kteří by taky potřebovali zmlátit, aby to udělalo dobře MNĚ! Pochopitelně, že se králík solí a ještě mu báječně zvýrazní chuť tymián. Dala jsem do hrnce zelené lístečky čerstvého tymiánu a vypadalo to moc dobře.

Protože jsme natáčeli u nás doma, tak jsme okupovali celý barák. Všichni se teď na mě zlobí a já se zas zlobím na ně, že pro mne nemají pochopení. Vyřeším to asi tak, že toho králíka sním! Protože… protože… všechno je putna, jen když mi chutná!!!

PS: Sorry! Omlouvám se za svůj obžersky gastronomický výlev, ale jsem úplně, úplně, úplně down!