Letní kuchyně patří především lehkým pokrmům. Saláty vás nejen zasytí, ale i osvěží. Ty, které vám v následujících receptech nabízíme, mají jedno společné – lahodnou mozzarellu Galbani. Dobrou chuť!

Insalata paradiso

Salat_z_raje

Ingredience: 200 g čerstvé rokety (může být i rukola), 2 manga, 2 avokáda, 200 g mozzarelly Galbani light, šťáva ze dvou limetek, čerstvé červené chilli papričky, 2 jarní cibulky, extra panenský olivový olej

  1. Všechny suroviny dobře omyjte a osušte, zejména roketu. Avokáda podélně rozpulte, pecku odstraňte, poté oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Stejně pracujte i s mangy, postupujte opatrně, jejich dužina na pecce pevně drží, proto ji není vůbec snadné odstranit. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a začněte s kompozicí salátu.

  2. Doprostřed mísy položte roketu, kolem pak střídavě pokládejte mango, avokádo a mozzarellu. V malé misce připravte zálivku, smíchejte na kolečka pokrájené chilli papričky s limetkovou šťávou a za dalšího míchání po kapkách přidávejte extra panenský olivový olej. Zalijte salát, ozdobte ho kolečky čerstvě nakrájené jarní cibulky. Podávejte za studena.

Mini mozzarelle in insalata di gamberi

Krevetovy_salat

Ingredience: 150 g mozzarelly Galbani mini, 200 g v páře vařených krevet, 1 řapík celeru, 1 hlávka kadeřavého salátu, sůl, olej, červený pepř

Salát očistěte a operte, položte do servírovací mísy a naaranžujte na něj dobře osušené kuličky mozzarelly mini a horké krevety. Posypte jemně nasekaným řapíkatým celerem a ochuťte solí, olivovým olejem a červeným pepřem.

Insalata tonno, mozzarella e peperoni

Tunakovy_salat

Ingredience: 200 g mozzarelly Galbani, 50 g rokety (lze použít i rukolu), 50 g čerstvého polníčku, 3 velká rajčata, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 červená paprika, 50 g kaparů, 6 lístků bazalky, 2 sardele v oleji, 1 polévková lžíce balzamikového octa, sůl, bílý pepř, olej

  1. Papriku omyjte a osušte a na 15 minut vložte péct do trouby při 180 °C. Mezitím na plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu. Tuňáka z konzervy slijte a nechte okapat. Horkou papriku přendejte do kovové misky a přikryjte potravinovou fólií. Nechejte 10 ochladit a pak opatrně z papriky odstraňte slupku a všechna semínka.

  2. Dužinu nakrájejte na tenké proužky a ponechte na pozdější použití. Roketu a polníček důkladně osušte. Vložte do servírovací mísy, do středu mísy umístěte papriku a tuňáka, kolem naskládejte střídavě dílky rajčat a mozzarelly.

  3. V malé misce smíchejte najemno nasekané kapary, sardelky a bazalku. Přidejte špetku soli a bílého pepře, balzamikový ocet a důkladně promíchejte. Poté jednou rukou pomalu přilévejte extra panenský olivový olej a druhou míchejte, až se vytvoří světlá krémová směs. Zálivku použijte na salát podle chuti.

Caprese

Salat_caprese

Ingredience: 2 velká rajčata,  250 g mozzarelly Galbani, bazalka, olivový olej, sůl, pepř

Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Mozzarellu nechejte okapat a rovněž nakrájejte na plátky. Na talíř, na kterém budete salát podávat, vyrovnejte střídavě plátky rajčat a mozzarelly. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte pepřem a solí. Ozdobte lístky bazalky.

Zdroj: www.galbani.cz