Útlá herečka Ivana Jirešová (35) s příchodem jarních měsíců sází na poměrně jednoduchý, ale o to účinnější detox. Očistit tělo a zbavit se přebytečných kil teď můžete spolu s ní!

Než se do zmíněného programu pustíte, měli byste dodržet pár základních pravidel. "Chtěla jsem už začít, ale vzhledem k dlouhé zimě jsem musela detox posunout. Pořád bylo pod nulou a vzhledem k tomu, že celý proces začíná půstem, byl by to na organismus moc velký zápřah," radí hvězda Ordinace v růžové zahradě.

 ginger

1. den: "První den se pije jenom čaj ze zázvoru s hřebíčkem nebo pepřem, který můžete dochutit medem. Ale zaplaťpánbu aspoň za to," oddychuje si herečka.

2. den: Ovocné šťávy

3. den: Rýže s máslem ghí (přepuštěné máslo, běžné v indické kuchyni)

4. den: Luštěniny s kořením

Tyto čtyři dny stačí k tomu, aby se člověk cítil o poznání lépe a načerpal síly na nadcházející jaro. "Důležité ale je, aby byl člověk v klidu a půst nedržel v době, kdy je ve stresu a má honičku. Už tak je to pro tělo dost namáhavé," dodává Jirešová, která si čtyřdenní očistu dopřává minimálně jednou do roka.

ryze

Přepuštěné máslo ghí

Když už se k přípravě ghí rozhodnete, je dobré ho připravit alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek – tak získáte necelý litr přepuštěného másla.

V hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpusťte máslo. Během prvních 30 minut zahřívání sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších šest až osm hodin zahřívejte a občas odstraňte nečistoty. Ghí přeceďte přes čisté plátno a přelijte ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček.

Tip: Pokud postup zopakujete ještě dvakrát, získáte velmi kvalitní ghí oříškové chuti, které vydrží minimálně rok.

 Foto: 123rf.com a archiv