Restaurace Crystal je místo, které umí překvapit. Ve dne je v pražské ulici V Kolkovně na Starém Městě navštěvují kolemjdoucí i turisté, kteří ocení zdejší klidnou atmosféru, večer se však ztlumí osvětlení i hudba a z poklidné restaurace se stane živý bar Crystal. Denní návštěvník by se nejspíš podivil…

Je však sympatické, že majitelé při zařizování interiéru na tuto proměnu mysleli a získali tak možnost zaujmout a inspirovat k návštěvě rozmanitější skladbu hostů. Podobně, jako má krystal pravidelně uspořádány všechny své stavební prvky, i restaurace a bar Crystal má jasno v tom, co může ve velmi kvalitní formě nabídnout. Nový svěží a útulný interiér s moderními prvky ve stylu pop art, vytříbená mezinárodní kuchyně ve formě novodobé moderní gastronomie v podobě molekulární kuchyně, bar a míchané koktejly, reprodukovaná hudba ve stylu soul, funky, blues, jazz dance, vocal house a každý čtvrtek živá hudba – to je jen malý výčet předností tohoto nedlouho otevřeného podniku.

IMG_3331

Zdejší šéfkuchař Miroslav Vykysalý má zkušenost ze špičkových českých restaurací, jako je třeba Bellevue, Villa Richter a Café Savoy. Zakládá si na kvalitě surovin, které vyžaduje denně čerstvé, a pečlivě si je vybírá, mimo jiné i od českých farmářů. Na letošní podzim připravil nové menu, jež seskládal z tradičních chutí a surovin a doplnil o mix světových kuchyní. Používá postupy francouzské kuchyně bez umělých zahušťovadel a pokrmy korunuje zajímavou prezentací. Jídla jsou zdobena výhonky a jedlými květy od českého farmáře. V Crystalu je také samozřejmostí vlastní výroba olejů, omáček či dokonce speciální proces zrání masa.

ano losos

V menu najdete výběr z klasických pokrmů, tříchodové české menu a tapas k vínu. My jsme při ochutnávce velebili například předkrm – kozí sýr s červenou řepou, marinovanou brukví, paprikovým jamem, máslem z vlašských ořechů a šruchou. Výtečná, i když hodně sytá, byla také polévka – jemný kaštanový krém s karamelizovanými ořechy a italským špekem. K ochutnání vám určitě mohu doporučit i norského lososa v italském špeku s bramborovou rolkou, fenyklem, špenátem a omáčkou z citronové trávy a zázvoru. Milé překvapení, které nás vrátilo tak trochu do dětství, byl dezert. Ve zdejší kuchyni totiž mají stroj na výrobu cukrové vaty, která bohatě zdobila malý rakytníkový koláček. Sympatický detail.

ano predkrm

P. S.: Crystal jako jediná restaurace v ČR servíruje pokrmy na porcelánu designéra českého původu Martina Kastnera s luxusními příbory Sola. Tento porcelán je pouze na objednávku a má doživotní záruku. Je vysoce kvalitní a pevný. Ve světě se s ním setkáte například v restauraci Alinea oceněné třemi michellinskými hvězdami.