Neustále vymýšlet, čím nakrmit rodinu i sebe, může být trochu odrazující, i když vaříte rádi. Proto pro vás máme tři tipy na chutné a hlavně rychlé recepty, které zvládnete i ve všední den a navíc se všichni budou olizovat až za ušima!

Studená polévka z červené řepy 

Studena polevka z cervene repy s kysanou

Doba přípravy: 20 minut + 30–60 minut chlazení, nutriční hodnota: 112 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g červené řepy (lze použít i nakládanou), 1 malá cibule, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžíce čerstvého křenu, ½ svazku hladkolisté petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

Studena polevka z cervene repy s kysanou - suroviny

Řepu oloupejte, uvařte doměkka a nechte ji vystydnout. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky. Spolu s nakrájenou řepou a 1 litrem vody ji rozmixujte dohladka. Osolte a dejte na 30–60 minut do lednice. Vychladlou polévku opepřete a nalijte do misek. Zakysanou smetanu osolte a smíchejte s nastrouhaným čerstvým křenem. Petrželku nasekejte najemno. Naservírovanou polévku ozdobte lžící křenové smetaqny a posypte nasekanou petrželkou.

Tip: Místo petrželky můžete polévku posypat najemno nasekanými mladými křenovými lístky.

 

Filé z tresky po maltsku

File z tresky po maltsku

Doba přípravy: 20 minut, nutriční hodnota: 247 kcal

suroviny na 4 porce: 1 lžíce semen fenyklu, 4 lžíce olivového oleje, 2 velké cibule, 1 stroužek česneku, 4 ks filé z tresky, šťáva z 1 citronu, 2–4 větší masitá rajčata, 12 zelených oliv, 4 snítky tymiánu, pepř, sůl

File z tresky po maltsku - suroviny

Rajčata omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z nich semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na kolečka a česnek na kostičky. Na suché pánvi, ve které lze zapékat pokrmy i v troubě, lehce opražte semena fenyklu a přesuňte je na talíř. Na stejné pánvi zahřejte 2 lžíce oleje a nechte v něm zpěnit cibuli. Přihoďte česnek a ještě chvilku všechno opékejte. Dejte pozor, aby česnek neztmavl, zhořkl by. Do pánve přidejte porce filé, osolte je a zakapejte podle chuti citronovou šťávou a 2 lžícemi oleje. Položte na ně kostičky rajčat, opražená semínka fenyklu a olivy. Vložte pánev do trouby a nechte 15–20 minut zapéct. Na závěr opepřete a ozdobte snítkou tymiánu.

Tip: Místo semínek fenyklu použijte semínka pikantní hořčice.

 

Kuřecí kostky s česnekovo-petrželkovou strouhankou a pečenou zeleninou 

Kureci kostky s cesnekem a petrzelkou

Doba přípravy: 35 minut, nutriční hodnota 391 kcal

suroviny na 4 porce: 4 kuřecí řízky (asi 500 g celkem), 1 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, 4 snítky tymiánu, sůl

Pečená zelenina: 2 střední lilky, 2 střední cukety, 4 střední masitá rajčata, 5 lžic oleje, sůl

Kureci kostky s cesnekem a petrzelkou - suroviny

Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lilky, cukety a rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Vložte je do misky, osolte, zakapejte 2-3 lžícemi oleje a lehce vše promíchejte. Plátky zeleniny pak rozložte na plech a pečte je v rozehřáté troubě 10–15 minut. Mezitím nakrájejte maso na kostky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte najemno. Na pánvi na zbylém rozehřátém oleji opečte maso ze všech stran dozlatova. Přesuňte je na nahřátý talíř a nechte v teple. Na stejnou pánev přidejte máslo a nechte je zpěnit, pak přisypte strouhanku a na mírném ohni ji lehce opečte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a ještě chvilku společně opékejte. Česnek by neměl příliš změnit barvu, aby nezhořkl. Maso vraťte do pánve, přidejte nasekanou petrželku a všechno promíchejte. Podávejte s pečenou zeleninou.

Tip: Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte k zelenině na plech i nakrájené chilli papričky. Pro odvážné povahy i se semínky.

Foto: Archiv