V sobotu a v neděli 7.–8.  9. otevře pražský zámek Troja brány svých zahrad již třetímu ročníku festivalu jídla a pití Foodparade.

K ochutnání zde budou degustační menu nejlepších pražských restaurací, delikatesy z celého světa, vynikající vína, lahodná káva, výborné pivo, exotické koktejly a také jeden zcela unikátní – nejlepší nealkoholický koktejl světa.

Achim Šipl a Walu Forever Young

Koktejl Walu Forever Young od Achima Šipla, známého barmana restaurace Oblaca na pražské žižkovské věži, se stal letos v srpnu vítězným drinkem na mistrovství světa v přípravě nealkoholických nápojů Mattoni Grand Drink. Achim svůj koktejl vytvořil speciálně pro tuto soutěž a veřejnosti jej představí v rámci své barmanské show právě na Foodparade 2013. Za fantastickou chutí koktejlu Walu Forever Young stojí vyvážená kombinace netradičních surovin, zejména pak papriky a rebarbory, která roste na zahradě babičky Achima Šipla.

Chcete si vyzkoušet své barmanské umění a namíchat si tento koktejl sami? Tady je jeho složení:

Walu Forever Young

Walu Forever Young

10 cl přírodní minerální vody Mattoni 5 cl freshe z rebarbory 0,5 cl freshe z červené papriky 1 cl vanilkového sirupu bez cukru 3 g ovocného čaje Cocolle č. 62 1 cl datlového bio sirupu

Dekorace: prášek z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chilli, jedlé zlato, citron, lípie

Od molekul k hmyzu Vedle Achima Šipla se v kuchařských show představí třeba Jana Vašáková a Martin Polačko, nemůže chybět molekulární kuchyně a Petr Koukolíček, zpestřením festivalu je i hmyzí kuchyně Davida Švejnohy. Unikátní je také Fine Dining, který pro hosty festivalu připraví lanýžová restaurace La Truffe. Jako kuriozita bude nejen pro muže připraveno autentické vojenské menu, které bude podáváno přímo z polní kuchyně. Pro malé návštěvníky je připraven dětský koutek. Děti si mohou zdarma vyzkoušet kurzy vaření a kurzy bubnování, různé soutěže a kreativní dílny s kuchařskou tématikou.

Degustační menu Vstup na Foodparade je možný pouze s platnou vstupenkou. Součástí vstupenky (v předprodeji za 300 Kč) je základní balíček na konzumaci v hodnotě 200 Kč, který obsahuje 20 chefů (chef = festivalové platidlo). Toto platidlo je jediná měna, za kterou si návštěvníci festivalu mohou zakoupit degustační menu, vybrané nápoje a delikatesy. Každá z restaurací má připravené festivalové degustační menu, kde si budete moci vybrat ze 3 až 6 jídel, u většiny je můžete zakoupit samostatně nebo za zvýhodněnou cenu v menu. V ideálním případě by měl návštěvník v hodnotě 200 Kč pořídit celé menu a nápoj k tomu.

Vydejte se ochutnat a napište nám, jak se vám akce líbila.

Foto: Archiv