Umění vaření spočívá v kombinování chutí. Ti nejlepší kuchaři dokáží vykouzlit fantasticky jednoduchá jídla, po kterých se všichni olizují až za ušima. Zkuste to i vy, s našimi vyzkoušenými recepty to zvládnete hravě! 

Hřiby na pánvi

Hriby na panvi

Doba přípravy: 30 minut, Nutriční hodnota: 146 kcal

suroviny na 4 porce: 1 kg čerstvých hřibů nebo jiných lesních hub, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekané petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl, + bageta nebo 4 krajíce chleba

 Hriby na panvi  - suroviny

Houby dobře očistěte. Odkrojte z nich kloboučky a nakrájejte je na plátky. Nožičky nasekejte na malé kousky. Česnek a jednu šalotku oloupejte a najemno nasekejte.

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj nakrájené kloboučky, osolte je a opékejte asi 5 minut (za stálého míchání) na prudším ohni, aby nepustily vodu.

Do pánve přisypte nasekané nožičky, česnek, druhou šalotku a všechno duste pod pokličkou dalších 10 minut. Nakonec zakapejte podle chuti citronovou šťávou, opepřete, posypte omytou, osušenou a nasekanou petrželkou a podávejte s opečenou bagetou nebo krajícem tmavého chleba.

Tip: Kloboučky hřibů můžete také nechat v celku. Připravují se o trochu déle, ale na talíři vypadají moc pěkně.

 

Zapečené palačinky

 zapecene palacinky

Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení, Nutriční hodnota na 1 porci: 464 kcal

Suroviny na 4 porce: 3 vejce, 2 hrnky mléka, 1 hrnek hladké mouky, špetka soli, máslo nebo olej na smažení OMÁČKA:  3 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 konzerva loupaných rajčat (400 g), ½ šálku vody, 1 lžička cukru, ¼ hrnku natrhaných lístků čerstvé bazalky, sůl NÁPLŇ:  120 g tvarohového sýra (např. ricotty), ¼ hrnku nasekané petrželky, 30 g mozzarelly, pepř, sůl

 zapecene palacinky - suroviny

Těsto na palačinky: V misce rozšlehejte vejce tak, aby se promíchaly žloutky s bílky. Postupně přilijte mléko a přisypte mouku a sůl. Vymíchejte jemné těsto a nechte ho asi 30 minut odpočinout.

Omáčka: Mezitím na rozehřátém oleji osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a pak i prolisovaný česnek (smažte ho asi minutu, jinak hrozí, že zhořkne). Přidejte nadrobno nakrájená rajčata včetně šťávy, přilijte vodu a přisypte cukr. Směs osolte a za občasného míchání vařte asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přisypte do ní nasekanou bazalku, zamíchejte, hrnec přiklopte pokličkou a odstavte stranou.

Náplň: V misce smíchejte ricottu s petrželkou, solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky. Na rozpálené pánvi s rozpuštěným máslem usmažte palačinky. Na každou palačinku naskládejte plátky mozzarelly, naneste trochu rajčatové i sýrové náplně a zaviňte ji. Takto naplněné palačinky opatrně naskládejte do zapékací misky.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Palačinky přikryjte alobalem a pečte 15–20 minut. Podávejte je přelité zbývající rajčatovou směsí a ozdobené pár lístky bazalky.

Tip: Palačinky můžete do pekáčku skládat i na sebe nesrolované a prokládat je náplní jako lasagne.

 

Čínské vepřové nudličky

 Cinske veprove nudlicky

Doba přípravy: 30 minut, Nutriční hodnota: 362 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g vepřové kýty, 1 bílek, 1 lžíce solamylu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 barevné papriky, 4 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, hrst klíčků vojtěšky na ozdobu, 1 balení rýžových nudlí, sůl

 Cinske veprove nudlicky - suroviny

Kýtu očistěte a nakrájejte na nudličky. Solamyl dejte do misky a prošlehejte ho se lžící studené vody a bílkem. V těstíčku promíchejte nudličky masa a nechte je chvilku odležet.

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Papriky omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z nich semínka a mezižeberní blanky a dužinu nakrájejte na čtverečky. Dejte vařit rýžové nudle.

Na hlubší pánvi rozpalte 3 lžíce oleje, přidejte vepřové nudličky a za stálého míchání je prudce opékejte tak dlouho, dokud se všechny kousky od sebe neoddělí (trvá to 4–5 minut). Maso osolte a přihoďte k němu nakrájenou zeleninu. Míchejte a restujte dalších 3–5 minut.

Nakonec přilijte sójovou omáčku a ještě ohřejte k varu, ale už nevařte. Nakonec směs zakapejte lžící oleje. Podávejte v miskách s rýžovými nudlemi, ozdobené naklíčenou vojtěškou.

Foto: Archiv