Indonéský mistr kuchařského umění Ketut z Café Buddha Balbínova je autorem speciálních sushi rolek Prague, které nikde jinde nenajdete. Naučte se je připravit podle našeho postupu a ohromte své blízké!
Základní ingrediencí na sushi je kvalitní rýže. Sushi rýži poznáte podle toho, že je kulatá a krátkozrnná. V žádném případě nemůžete použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou. Před vařením rýži vícekrát propláchněte vodou, dokonce i 10x, a nechte okapat v cedníku asi 10 min.
Jak připravit rýži? 350 g rýže vložte do hrnce a zalijte odměřeným množství vody, v poměru 1:1. Nechte prudce zavařit, poté zaklopte a na nízký stupeň teploty nechte dojít, až v hrnci nebude žádná voda (12-15 minut). Potom nechte rýži asi 10 minut odstát bez odklopení pokličky. V průběhu vaření nesmíte odklopit pokličku!
Uvařenou rýži vyjměte z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochuťte nálevem z rýžového octa a cukru v poměru 1:4. Osolte a poté rýži dobře promíchejte. Nehněťte, dělejte pouze jemné pohyby. Rýži chlaďte vějířem. Nesmí být rozvařená ani tvrdá, má mít lepivou konzistenci, aby dobře držela na řase Nori. S lepivou rýží pracujte namočenýma rukama.
Příprava náplně: Pikantní lososový mix
Ze 100 g lososa část nakrájejte na malé kousky, promíchejte s 3 lžičkami chilli omáčky Sriracha, přidejte trochu japonské křepelčí majonézy, 35 g kaviáru z létajících ryb Tobiko (ale můžete místo něj dát třeba sezam), nakrájené kousky avokáda a malou lžičku koření Togarashi (korejské pikantní koření – směs bylinek, chilli a sezamu). Poté nechte 15 minut odležet.
Postup správné přípravy sushi rolek Prague 2 Roll najdete v naší fotogalerii. Dobrou chuť!
Foto: Archiv