Ve sbírání hub jsme světoví přeborníci. Sotva se dozvíme, že rostou, nazouváme holínky a vyrážíme do lesa. Právě teď rostou všude. Proto jsme pro vás přichystali několik tipů na jejich netradiční úpravu.

Zapečená vejce s houbami 

zapecena vejce

Doba přípravy: 25 minut; nutriční hodnota: 208 kcal

Suroviny na 4 porce: 25 g másla, 200 g čerstvých hub, 150 ml zakysané smetany, 4 vejce, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 15 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Troubu rozehřejte na 190 °C. Zapékací misky vytřete polovinou másla. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo a na něm poduste houby nakrájené na 2mm plátky, trvá to asi 10 minut. Směs v pánvi průběžně míchejte, případně lehce podlévejte několika lžícemi vody, aby se nepřipálila.

Pánev sejměte z plamene a vmíchejte do směsi smetanu. Přidejte rozšlehaná vejce a lžíci čerstvého tymiánu a opět zlehka promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch posypte parmazánem. Pečte ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Servírujte s topinkami z bílého chleba, namazanými máslem.

Tip: Nemáte-li doma malé zapékací misky, použijte hrníčky se silnější stěnou, případně můžete vejce s houbami vylít do větší zapékací misky a rozdělit na porce, až když je jídlo hotové.

Houbová polévka s dezertním vínem a bylinkami

houbova polevka

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota 327 kcal

Suroviny na 4 porce: 100 g másla, 3 řapíky celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 300 g hub, 100 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, 2 lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř

V kastrolu se silným dnem rozehřejte máslo. Přidejte celer nakrájený na 3mm nudličky, drobně nakrájenou cibulku a plátky česneku. Přisypte houby, nakrájené na plátky. Občas míchejte a smažte asi 15 minut, dokud cibule nezprůhlední a houby nezměknou.

Zalijte směs vínem a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na poloviční množství. Poté zalijte litrem vývaru a opět přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a vařte 10 minut.

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a polévku rozmixujte na hladký krém. Část nerozmixovaných hub, cibulky a celeru můžete ponechat stranou na ozdobu.

Do polévky před podáváním vmíchejte nadrobno nasekaný kopr a podávejte s čerstvým pečivem.

Tip: Chcete-li mít polévku opravdu hustou a vydatnou, přidejte do ní spolu s celerem ještě 3 oloupané a na kostičky nakrájené brambory.

Pečené cibule plněné mletým masem s houbovým ragú 

pecene cibule

Doba přípravy: 50 minut; nutriční hodnota: 474 kcal

Suroviny na 4 porce: 12 cibulí, svazek hladkolisté petržele, 4 větvičky rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 200 g hub, 400 g mletého masa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce strouhanky, 100 g nastrouhaného eidamu

Oloupané cibulky vložte do osolené vroucí vody se snítkou petrželky, 2 větvičkami rozmarýnu a stroužkem česneku. Ztlumte plamen a nechte 10 minut povařit. Vodu pak slijte a cibulky nechte zchladnout.

Z cibulek vypreparujte vnitřky, nechte jen asi dvě nebo tři vrchní slupky. Vnitřky nasekejte nadrobno a nasypte je na rozehřátý olej spolu s nasekaným stroužkem česneku, smažte 4 minuty. Přidejte tenké plátky hub a dál smažte asi 5 minut. K houbám vložte maso, zbytek rozmarýnu, který jste odrhli z větvičky a nasekali. Maso smažte, dokud nezhnědne a nebude krásně sypké. Přidejte protlak a 100 ml vody a ještě 5 minut poduste.

Masovou směs sundejte z ohně a nechte trochu zchladnout. Do směsi vmíchejte tři čtvrtiny jemně nastrouhaného sýra, zbylou petrželku a strouhanku. Směs promíchejte a naplňte jí vydlabané cibulky.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Cibulky naskládejte do pekáčku vytřeného máslem a pečte v rozehřáté troubě pod alobalem asi 20 minut. Sundejte alobal a cibulky posypte zbylým sýrem. Pečte dál v troubě dalších 10 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: K cibulkám připravte omáčku, budete tak mít kompletní jídlo třeba k nedělnímu obědu:  Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte 2 hrsti plátků hub a větvičku rozmarýnu. Po 5 minutách zalijte půlkou skleničky dezertního bílého vína, zredukujte na polovinu a povařte s 2 lžícemi rajčatového protlaku a půl litrem vývaru asi 20 minut.

Foto: Archiv časopisu Gurmet