Svatomartinská husa, na kterou jsem do restaurace Magická zahrada Noveau v Pražské Nuselské ulici, pozvala svoji maminku, pro ni byla doslova magickým zážitkem. A přestože já  „pracovně“ ochutnám ledacos, musím říct, že na tuhle dokonale propečenou pečínku budu také dlouho vzpomínat.  

Skvěle ochucená dozlatova upečená husička s jablky a ořechovou nádivkou měla voňavou a křupavou kůrčičku. Důstojný doprovod jí dělalo bílé (a v mističce vedle i červené) zelí a chlupatý i karlovarský knedlík.  Zdejší svatomartinské menu nabízí ještě husí játra ve studeném vepřovém sádle s chlebem (pečou si v Magické zahradě vlastní) a znojemskými okurkami, skvělý husí kaldoun se žemlovým knedlíčkem a jako dezert klasické jablko v županu, tedy v listovém těstě, ovšem s rumovými povidly, vlašskými ořechy a rozinkami. Podávali nám ho s vanilkovým krémem a čokoládovou omáčkou – bylo to moc lahodné. Menu jsme snoubili s mladými víny z letošní sklizně z „dvorního“ vinařství Magické zahrady Noveau: Vinařství Plešingr Velké Pavlovice. Bílé Müller Thurgau, růžové cuvée a červené svatovavřinecké. Nechte si k pokrmům vhodné víno doporučit, abyste měli svatomartinský zážitek dokonalý!

Magická zahrada Nouveau 2013-04-03 012

Ovšem do Magické zahrady se vydejte nejen na svatomartinské menu (v nabídce bude minimálně do 21. listopadu), najdete tu totiž mimo jiné i stálou a širokou nabídku čerstvých ryb a kvalitních steaků. Zdejší kuchaři mají denně k dispozici čerstvé maso a zeleninu, ryby obden, a tak mohou kuchaři vařit z toho nejlepšího. Doporučujeme ochutnat steak z 90 dnů vyzrálého masa argentinského skotu plemene Black Angus. Takový vysoký roštěnec s šalotkovým máslem vás nejen zasytí, ale dopřeje i skvělý požitek z masa.

Tradiční hovězí pečeně se smetanovou omáčkou, karlovarským knedlíkem, divokými brusinkami, citronem a smetanou

V Magické zahradě naleznete také tradiční pokrmy v podobě domácí české kuchyně, ale též odlesk dálek jižních zemí. Tento gastronomický pelmel však jídlům na kráse neubírá, protože výběr surovin pro jednotlivé chody odpovídá tradičním recepturám. Česká svíčková s karlovarským knedlíkem, pečený králík se zadělávanou kapustou, špekem a bramborovými šiškami, francouzský kohoutek po burgundsku s bramborami Grenaille, pečenými ve slupce s česnekem a rozmarýnem, nebo telecí řízek Vídeňák z mléčného telete smažený na přepuštěném másle, doplněný telecím brzlíkem, domácím bramborovým salátem, citronem a brusinkami jsou oblíbenými položkami „magického“ jídelníčku.

Magická zahrada 2013-04-22 059

Samozřejmě zde vaří také podle sezonní nabídky surovin na trhu, a ta pak určuje, jaká bude aktuální nabídka menu. Proto kromě oblíbených stálic jako jsou třeba hovězí líčka dušená na víně s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou a jiných dobrot najdete na lístku čtyřikrát ročně i speciální nabídku. V podzimních měsících kuchaři pokaždé neopomenou zařadit populární dýňové pochoutky, v zimě chystají zase tradiční zvěřinové hody.

Dobrou chuť!

Foto: Archiv