Svatomartinská husa, na kterou jsem do restaurace Magická zahrada Noveau v Pražské Nuselské ulici, pozvala svoji maminku, pro ni byla doslova magickým zážitkem. A přestože já „pracovně“ ochutnám ledacos, musím říct, že na tuhle dokonale propečenou pečínku budu také dlouho vzpomínat.
Skvěle ochucená dozlatova upečená husička s jablky a ořechovou nádivkou měla voňavou a křupavou kůrčičku. Důstojný doprovod jí dělalo bílé (a v mističce vedle i červené) zelí a chlupatý i karlovarský knedlík. Zdejší svatomartinské menu nabízí ještě husí játra ve studeném vepřovém sádle s chlebem (pečou si v Magické zahradě vlastní) a znojemskými okurkami, skvělý husí kaldoun se žemlovým knedlíčkem a jako dezert klasické jablko v županu, tedy v listovém těstě, ovšem s rumovými povidly, vlašskými ořechy a rozinkami. Podávali nám ho s vanilkovým krémem a čokoládovou omáčkou – bylo to moc lahodné. Menu jsme snoubili s mladými víny z letošní sklizně z „dvorního“ vinařství Magické zahrady Noveau: Vinařství Plešingr Velké Pavlovice. Bílé Müller Thurgau, růžové cuvée a červené svatovavřinecké. Nechte si k pokrmům vhodné víno doporučit, abyste měli svatomartinský zážitek dokonalý!
Ovšem do Magické zahrady se vydejte nejen na svatomartinské menu (v nabídce bude minimálně do 21. listopadu), najdete tu totiž mimo jiné i stálou a širokou nabídku čerstvých ryb a kvalitních steaků. Zdejší kuchaři mají denně k dispozici čerstvé maso a zeleninu, ryby obden, a tak mohou kuchaři vařit z toho nejlepšího. Doporučujeme ochutnat steak z 90 dnů vyzrálého masa argentinského skotu plemene Black Angus. Takový vysoký roštěnec s šalotkovým máslem vás nejen zasytí, ale dopřeje i skvělý požitek z masa.
V Magické zahradě naleznete také tradiční pokrmy v podobě domácí české kuchyně, ale též odlesk dálek jižních zemí. Tento gastronomický pelmel však jídlům na kráse neubírá, protože výběr surovin pro jednotlivé chody odpovídá tradičním recepturám. Česká svíčková s karlovarským knedlíkem, pečený králík se zadělávanou kapustou, špekem a bramborovými šiškami, francouzský kohoutek po burgundsku s bramborami Grenaille, pečenými ve slupce s česnekem a rozmarýnem, nebo telecí řízek Vídeňák z mléčného telete smažený na přepuštěném másle, doplněný telecím brzlíkem, domácím bramborovým salátem, citronem a brusinkami jsou oblíbenými položkami „magického“ jídelníčku.
Samozřejmě zde vaří také podle sezonní nabídky surovin na trhu, a ta pak určuje, jaká bude aktuální nabídka menu. Proto kromě oblíbených stálic jako jsou třeba hovězí líčka dušená na víně s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou a jiných dobrot najdete na lístku čtyřikrát ročně i speciální nabídku. V podzimních měsících kuchaři pokaždé neopomenou zařadit populární dýňové pochoutky, v zimě chystají zase tradiční zvěřinové hody.
Dobrou chuť!
Foto: Archiv