Pizza je jedním ze symbolů slunné Itálie. Právě Italové tento jedinečný pokrm proslavili po celém světě. Zejména na jihu země, kde je nejvíce turistických letovisek, patří mezi nejoblíbenější jídlo. Je totiž rychlá, chutná a můžete si ji dopřát s téměř jakoukoli surovinou. Základem jsou ale vždy čerstvá rajčata a mozzarella.
Slané placky z chlebového těsta obložené na povrchu tím, co máte doma, nebo na co máte zrovna chuť. A tak se zrodila pizza. K její přípravě totiž nebylo zapotřebí nic víc, než mouka, voda, sůl, kvasnice a olivový olej. A co navrch? Zapomeňte na rajčata, žampiony a kukuřici v konzervě. Připravte si pizzu doma jako praví Italové.
Pizza con patate e prosciutto cotto (pizza s bramborami a dušenou šunkou)
Na těsto: 1 kg hladké mouky typu 00, 50 g droždí, 600 ml vody, 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, 20 g soli, 1 lžička cukru
3 balení mozzarelly 125 g, 200 g dušené šunky, 4 brambory, 1 snítka rozmarýnu, sůl a pepř
Brambory oloupejte, nakrájejte na půl centimetru silné plátky a uvařte v mírně osolené vodě. Od dosažení varu vařte 10 minut. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a šunku na proužky. Droždí a cukr rozpusťte v šálku vlažné vody a sůl v dalším šálku.
Na pracovní plochu nasypte na hromádku mouku a uvnitř vyhlubte důlek. Dovnitř nalijte vodu s droždím a vodu se solí, přidejte olej a začněte rychle hníst. Podle potřeby přidávejte další mouku a vodu. Pokračujte, až získáte hladké a pružné těsto. To dejte do mísy vysypané moukou a přikryjte utěrkou. Nechte alespoň hodinu odpočívat, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělte na čtyři díly, každý z nich pak rozválejte na placku. Pak pizzu obložte mozzarellou a následně bramborami, pokapejte extra panenským olivovým olejem a posypejte rozmarýnem. Osolte a opepřete podle chuti. Vložte na 15 minut do trouby rozehřáté na 250° C. Hotovou pizzu poklaďte šunkou.
Pizza con olive nere (pizza s černými olivami)
Na těsto: 1 kg hladké mouky typu 00, 50 g droždí, 600 ml vody, 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, 20 g soli, 1 lžička cukru
1 balení mozzarelly Galbani Late di bufala 125 g, 400 g rajčatové omáčky, černé vypeckované olivy, oregano, sůl a pepř
Droždí a cukr rozpusťte v šálku vlažné vody. Sůl v dalším šálku vody. Na pracovní plochu nasypte na hromádku mouku a uvnitř vyhlubte důlek. Dovnitř nalijte vodu s droždím a vodu se solí, přidejte olej a začněte rychle hníst. Podle potřeby přidávejte další mouku a vodu. Pokračujte, až získáte hladké a pružné těsto. To dejte do mísy vysypané moukou a přikryjte utěrkou. Nechte alespoň hodinu odpočívat, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělte na čtyři díly, každý z nich pak rozválejte na placku. Na ni natřete rajčatovou omáčku ochucenou extra panenským olivovým olejem, solí a pepřem, posypejte mozzarellou nakrájenou na drobná kolečka a oreganem.
Vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 250° C, pak vyjměte a ozdobte celými černými olivami a ještě na 5 minut vraťte zpět do trouby.
Pizza tricolore (tříbarevná pizza)
Na těsto: 1 kg hladké mouky typu 00, 50 g droždí, 600 ml vody, 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, 20 g soli, 1 lžička cukru
2 balení mozzarelly Late di bufala 125 g, 100 g salátu roketa (případně může být rukola), 250 g cherry rajčátek, 1 malý šálek balzamikového octa, sůl a pepř
Operte roketu a nechte ji oschnout. Mezitím omyjte rajčata a rozkrájejte na čtvrtky. Zalijte je extra panenským olivovým olejem, balzamikovým octem, osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte nožem najemno.
Droždí a cukr rozpusťte v šálku vlažné vody. Sůl v dalším šálku vody. Na pracovní plochu nasypte na hromádku mouku a uvnitř vyhlubte důlek. Dovnitř nalijte vodu s droždím a vodu se solí, přidejte olej a začněte rychle hníst. Podle potřeby přidávejte další mouku a vodu. Pokračujte, až získáte hladké a pružné těsto. To dejte do mísy vysypané moukou a přikryjte utěrkou. Nechte alespoň hodinu odpočívat, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělte na čtyři díly, každý z nich pak rozválejte na placku. Na ni rovnoměrně rozprostřete mozzarellu a vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 250° C. Pak pizzu vyjměte a poklaďte ji marinovanými rajčaty. Na pět minut vraťte zpět do trouby a před podáváním dozdobte roketou.
Foto: Galbani