Pokud vás trápí nachlazení, viróza nebo angína a držíte dietu, nabízí se hned několik otázek týkajících se nemoci a hubnutí. Máte v dietě vůbec pokračovat? Nemusíte se bát sirupů s cukrem nebo sladkých pastilek? Jak dietu přizpůsobit nemoci? Přínášíme vám pár tipů.

Jste-li nemocná lehce (rýma, nachlazení), není důvod  dietu přerušit. V období viróz je dobré podpořit organismus vitaminy, např. šťávami z čerstvého ovoce a zeleniny. Připravte si džus z pomeranče, grepu a přidejte pár koleček zázvoru, který vás rychle zbaví nachlazení. Pokud vám pomáhá teplý čaj s medem, dopřejte si ho první dva dny, kdy vám bude nejhůř. Vaši dietu to nijak neohrozí, ovšem dejte si pozor, abyste si na sladký čaj nezvykli, med totiž značně zvýší jeho energetickou hodnotu. Co se týká léčivých sirupů a pastilek, zkuste se ohlédnout po těch bez cukru.

Dobrovolná hladovka Při angíně, kdy vás pořádně škrábe v krku, že nemůžete ani polknout, nastává jiný problém – nechutenství, které může vaši dietu ohrozit mnohem víc, než sladký čaj. Snažte se po malých soustech do sebe vpravit alespoň ovocné a zeleninové šťávy, vývary, obilné kaše nebo proteinové nápoje. Zkrátka to, co vám nebude dělat potíže spolknout a přitom vám dodá potřebné živiny. Až nemoc odezní, můžete se k redukčnímu režimu zase vrátit. Není potřeba věci uspěchat, zdraví je v tuto chvíli přednější.

Foto: 123rf.com