více >>

…i když to by byla škoda, protože byť má restaurace Dish fine burger bistro v Římské ulici na pražských Vinohradech omezenou kapacitu, za návštěvu (a příjemné posezení) určitě stojí. 

Kvalita zdejších burgerů z vyzrálého hovězího masa plemene aberdeen angus a striktně domácí složení jídelního lístku včetně hamburgerových housek, hranolek, slaniny či omáček získala takovou oblibu, že kapacita restaurace přestala brzy stačit. Maso ve zdejších burgerech není namleté do kašovité hmoty, ale tak jemně nakrájené, že umožňuje servírování formou burgeru, ale zároveň se při konzumaci opravdu zakousnete do masa. Také housky jsou výjimečné. Než jejich chuť před spuštěním provozu doladili k dokonalosti, napekli jich prý asi tuny. To je tedy jasná nadsázka, ale musím uznat, že lepší hamburgerové housky jsem asi ještě nejedla, a to nemluvím o domácích majonézách a omáčkách, mňam! Hranolky pocházejí ze speciálních „hranolkových“ brambor a i další suroviny vysoce převyšují běžný průměr – což je jasný důkaz, že nálepka fast food na některé burgery opravdu nepatří. Dish tak láká na jednoduché kombinace kvalitních surovin a tím má víc zákazníků, než stihne v restauraci uspokojit.

9207746608_886f3339cb_k

A tak vznikl nápad vskutku originální: majitel Matouš Petráň pořídil pojízdnou kuchyň, tzv. food truck. Díky němu se oblíbené burgery dostanou i za hranice Vinohrad. V obědovou dobu můžete postupně Dish food truck potkat na Andělu, Pankráci, Chodově, v Karlíně, Holešovicích a dalších pražských lokalitách. Konkrétní dny a místa sice slibují uveřejňovat na facebooku, ale stránka Dish trucku zrovna moc aktualizovaná není, což je teda dost škoda. Pokrmy z Dishe by si větší propagaci i zájem opravdu zasloužily. V počáteční nabídce byly čtyři stálé burgery, které se u hostů osvědčily: Savory, Dish, Pepper a Trattoria. Nyní je doplňuje také jeden speciální, který je průběžně obměňován. Hosté food trucku samozřejmě nepřijdou ani o hranolky a oblíbené omáčky.

10436316076_870f6c1980_k

Do auta se vejde kompletní restaurační kuchyně. Matouš Petráň k tomu prozrazuje: „Kdo viděl naši otevřenou kuchyni v Dishi, ví, že je poměrně malá. Není třeba se obávat, že by velikost auta ovlivnila kvalitu burgerů. Food truck veze plnohodnotně vybavenou kuchyni a zvládne totéž a ve stejné kvalitě. Burgery jsou navíc zdatní cestovatelé a díky speciálním obalům vydrží krásné a chutné i při přenášení. Burgery se prodávají přímo z auta a můžete si je klidně vzít s sebou domů či do práce.“

Trend food trucků u nás ještě není tolik rozšířený, ale věřme, že si na ně zvykneme a dostatečně je využijeme, aby nám opravdu po Praze pravidelně rozvážely kvalitní obědy a neskončily jen u jízd na festivaly, sportovní akce a podobně, protože konkrétně tento vůz nezklame ani náročného gurmána!

Foto: Archiv