Chcete se blýsknout před svými blízkými originálním jídlem? Nebo potřebujete recept, díky kterému vám vaše nová známost padne k nohám? Pak zkuste tyto tři pokrmy, které z vás učiní kulinářského mistra. Nejsou nijak složité a hlavní roli v nich hraje exotický koriandr!

Brazilské ceviche

ceviche

Ceviche je ryba marinovaná v limetkové šťávě, chilli a čerstvém koriandru. Jedná se o předkrm, který je zvláště oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky.

Ingredience: 500 g filet z mořského vlka/tresky (nakrájené na kostičky), 200 g krevet, červená cibule, rajče, pomeranč, 1 hrneček nakrájeného koriandru, šťáva ze 2-3 limetek, 1-2 červené chilli papričky (ne příliš pálivé), sůl, pepř, pečená tortilla

Postup: Nakrájenou rybu bez kůže a krevety smíchejte v misce se šťávou z limetek. Mísu pak uložte do chladničky, dokud maso nezkřehne (30–60 minut).  V misce smíchejte nadrobno nakrájené rajče, cibuli, chilli papričky a koriandr. Přidejte maso a směs dobře promíchejte, přidejte kousky pomeranče a případně dochuťte solí a pepřem. Jako přílohu doporučujeme pečenou tortillu.

Lososový burger s koriandrovolimetkovou omáčkou

losovy burger

Ingredience: 500 g filet z lososa (bez kůže, nakrájených na drobné kousky nebo rozemletých), červená cibule, 2 stroužky česneku, 2–3 chipotle papričky, 1 hrneček čerstvého koriandru, limetková šťáva, 2 vejce, 1 hrnek strouhanky, olivový olej (mild), ciabatta, sůl, pepř, salát, rajče, zralé avokádo

omáčka: 1 polévková lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, limetková šťáva, koriandr, sůl

Postup: Lososa odložte na pár minut do nádoby s limetkovou šťávou a mezitím si připravte směs ze strouhanky, vajíček, špetky soli a pepře, nadrobno nasekaného koriandru, česneku a chipotle papriček. Kousky lososa poté promíchejte v připravené směsi a smažte do zkřehnutí na rozpáleném olivovém oleji.

Hotovou rybu dejte od přebytečného tuku odsát na papírovou utěrku a mezitím rozkrojte ciabattu, na kterou do salátového lůžka lososa položte. Na lososa pak naložte kroužky cibule a plátky avokáda. Přelijte omáčkou, kterou jste si připravili smícháním ingrediencí, přiložte horní polovinu ciabatty a můžete podávat.

Thajský jarní závitek

zavitky

Ingredience: 3 stroužky česneku, zázvor, 2 jarní cibulky, 2 červené chilli papričky nebo čajovou lžičku kajenského pepře, ½ hrnku nadrobno nakrájeného zelí, 4–6 hub shitake (nakrájené na stejné kousky), 1 hrnek oloupaných krevet, 2 hrnky fazolových klíčků, 1 hrnek nakrájeného koriandru, 1 hrnek nakrájené bazalky, 2 polévkové lžíce oleje, jedno balení zmrazeného těsta na jarní závitky, sladká chilli omáčka k podávání

Stir-fry omáčka: 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce rybí omáčky, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, ¼ čajové lžičky cukru

Postup: V pánvi typu wok rozpalte olej na střední stupeň, přidejte rozdrcené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, najemno nakrájenou jarní cibulku a chilli. Směs míchejte přibližně 2 minuty. Pak přidejte nakrouhané zelí, najemno nakrájené houby shitake a krevety. Poté přidejte stir-fry omáčku, kterou jste si připravili důkladným promícháním ingrediencí.

Směs na pánvi míchejte další 1–2 minuty, dokud zelenina nezměkne. Směs odstavte z ohně a přidejte fazolové klíčky. Těsto na jarní závitky rozmrazte podle návodu na obalu. Na střed placky poté naneste dostatečné množství směsi a rozprostřete ji k levému i pravému okraji. Směs posypte nakrájeným koriandrem a bazalkou. Placku zatočte a konce zastrčte dovnitř.

Jarní závitky smažte ve vyšší vrstvě oleje přibližně 1 minutu z každé strany. Podávejte se sladkou chilli omáčkou.

A aby bylo menu opravdu plné koriandru, dejte si k jídlu pšeničné pivo Fénix, které vás okouzlí svou nevšední chutí brazilských pomerančů a koriandru.

Foto: Archiv