Kdysi velmi populární pohanka slaví opět své místo v české kuchyni. Uvařit z ní však můžete nejen kaši, ale i zajímavé hlavní chody nebo lahodné dezerty! Vyzkoušejte jeden z následujících netradičních receptů a objevte příznivé účinky pohanky na organismus.
Na pohanku nedají dopustit příznivci zdravého životního stylu. Není divu, tato obilovina je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také ve chvílích, kdy pociťujete psychický či fyzický tlak. Pohanka posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci.
Pohankové rizoto
Doba přípravy: 40 minut, počet porcí: 4
Ingredience: 250 g pohankových krup, 400 g kuřecích prsíček, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,…), olivový olej, mořská sůl, pepř
Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1:2 s kapkou oleje asi 2-3 minuty, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahněte najemno nasekanou cibuli, přidejte na proužky nakrájená prsíčka, osolte, opepřete a orestujte. Přisypte zeleninu, podlijte vodou a duste 5–10 minut. Na závěr promíchejte s pohankou, přidejte prolisovaný česnek a podávejte se zeleninovým salátem.
Pohankový perník z lámanky
Množství je určeno pro dortovou formu, doba přípravy: 30 minut, pečení: 40minut
Ingredience: 200 g České pohanky loupané kroupy, 100 g České pohanky lámanky, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, 50 g strouhaného kokosu, 100 g přírodního třtinového cukru, 50 g mandlí, nastrouhaná pomerančová a citronová kůra, perníkové koření (1 plná lžička), 1/2 prášku do pečiva, sůl, tuk na vymazání formy a sezamová semínka
Pohanku kroupu i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený perník můžete posypat moučkovým cukrem či sušenou syrovátkou. Doporučujeme podávat politý jogurtem, kysanou smetanou nebo ovocnou zavařeninou.
Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy
Doba přípravy: 30 minut, pečení: 45 minut
Ingredience: 200 g rýže dlouhozrnná bílé, 150 g pohankových krup, 8 jablek, 100 g třtinového cukru, 25 g vlašských ořechů, 2 vejce, 1/4 másla, ½ balíčku skořicového cukru, strouhanka na vysypání formy
Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.
Foto a recepty: PRO-BIO s r.o.