Zkuste naše netradiční recepty, ve kterých hraje prim vepřové maso a bylinky. S námi se jako mávnutím kouzelného proutku stanete kulinářským expertem!

Vepřové maso na bylinkách s bramborovým salátem

Veprove maso na bylinkach s bramborovym salatem

Doba přípravy: 30 minut + 24 hodin marinování, nutriční hodnota na 1 porci: 815 kcal

Suroviny na 4 porce: 600 g vepřového plecka, sůl, pepř Marináda: 2 lžičky oregana, 3 lžičky sušené bazalky, 1 lžička sladké papriky, ½ lžičky mletého chilli, 6 lžic olivového oleje, ½ citronu Bramborový salát: 500 g brambor, 1 cibule, ½ hrnku čerstvé petrželové natě, 100 g majonézy, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, špetka šafránu (lze ho vynechat), sůl, pepř

Veprove maso na bylinkach s bramborovym salatem - suroviny

Z oregana, bazalky, sladké papriky, chilli, olivového oleje a citronové šťávy umíchejte marinádu. Vepřové maso nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Osolte je, opepřete a naložte do marinády. Pak je uzavřete do krabičky s víkem a nechte 24 hodin v chladu marinovat.

Do větší mísy dejte uvařené a na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a petrželku. Vše opatrně, ale dobře promíchejte. V menší misce si připravte zálivku z majonézy, smetany, olivového oleje, vinného octa, šafránu, soli a pepře. Směs nalijte na brambory s cibulí a petrželkou a znovu vše opatrně promíchejte. Nechte v chladu odležet (alespoň 2 hodiny).

Naložené plátky masa na oleji zprudka z obou stran asi 5 minut osmažte a ještě horké je podávejte s vychlazeným a odleželým salátem.

Tip: Takto marinovat můžete jakékoli maso, třeba krůtí plátky.

 

Grilovaný vepřový plátek s krupotem

Grilovany veprovy platek s kroupotem

Doba přípravy 35 minut + 24 hodin marinování masa, nutriční hodnota 583 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 4 plátky vepřové krkovice, čerstvě mletý pepř, sůl Krupoto: 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička semínek koriandru, 1 lžička kurkumy, 200 g krup, 600 ml kuřecího vývaru, 2 mladé mrkve, 1 pórek, 5 snítek čerstvého tymiánu, pepř, sůl

Grilovany veprovy platek s kroupotem - suroviny

Česnek prolisujte a v misce smíchejte s olejem a citronovou šťávou. Plátky masa lehce naklepejte a každý plátek potřete olejovou směsí po obou stranách. Naskládejte je do misky, přidejte k nim všechnu zbylou marinádu, přikryjte a ponechte v chladu do druhého dne.

Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte. Na pánvi zahřejte olej, vložte cibuli a za stálého míchání ji smažte dožluta. Přidejte koření, ještě minutu smažte a pak přisypte kroupy. Promíchejte, osmahněte (asi minutu) a zalijte částí horkého vývaru, přidejte 1 snítku tymiánu a pomalu vařte. Vždy, když se vývar vyvaří, znovu podlijte tak, aby byly kroupy ponořené. Vařte asi 25-30 minut doměkka.

Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kolečka. Pórek podélně rozpulte, omyjte a nakrájejte na kousky. Mrkev přidejte po 20 minutách vaření ke kroupám a na posledních 5 minut vmíchejte pórek. Podle chuti osolte a opepřete.

Maso vyjměte z marinády, osolte ho a opepřete a grilujte na suché grilovací pánvi, z každé strany 6 minut. Na talířích ozdobte každou porci krupota snítkou čerstvého tymiánu a podávejte s plátky masa.

Tip: Krupoto můžete ozdobit jemně nastrouhanými nudličkami z bio citronu. Dodá pokrmu zajímavou chuť a vůni.

 

Vepřový řízek obalený v polentě a sýru

Veprovy rizek obaleny v polente a syru

Doba přípravy 35 minut, nutriční hodnota 589 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 5 lžic polenty, 3 lžíce strouhaného parmazánu (nebo sýra Gran Moravia), 4 vepřové řízky, sůl, olej nebo sádlo na smažení, 1 střední čínské zelí, 1 mrkev, 1 červená cibule, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička dijonské hořčice, špetka cukru, sůl, 2 jarní cibulky s natí

Veprovy rizek obaleny v polente a syru - suroviny

Očištěné a omyté čínské zelí nakrájejte na širší nudličky, oloupanou mrkev na kolečka a červenou cibuli na jemné proužky. Majonézu, jogurt, hořčici a špetku cukru a soli prošlehejte v misce. Zeleninu promíchejte se zálivkou a posypte cibulovou natí nakrájenou na tenké šikmé řezy.

Do jedné misky si připravte hladkou mouku. Do druhé rozklepněte vejce a vidličkou je prošlehejte se 2 lžícemi studené vody. Ve třetí misce promíchejte polentu s nastrouhaným sýrem.

Řízky lehce naklepejte, osolte, obalte v hladké mouce, protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve směsi kukuřičné polenty a sýra. Na pánvi rozpalte olej a řízky v něm z obou stran na středním ohni osmažte. Dávejte pozor, aby se sýr nepřipálil.

Tip: Vepřové řízky výrazně zkřehnou, když je před tepelnou úpravou zakapete citronovou šťávou a necháte chvíli odležet.

Foto: Archiv