více >>

Barevné listí a ranní mrazíky v lidech budí touhu se znovu zabydlet v kuchyni a pustit se do kulinářského umění. Zkuste naše tradičně netradiční recepty, které vás pohladí na duši.  

Knedlíky plněné houbami se špenátem 

knedliky s houbami a spenatem

Doba přípravy: 40 minut; nutriční hodnota: 740 kcal

suroviny na 4 porce: 2 cibule, 2 lžíce másla, 350 g veky, rohlíků nebo toastového chleba, 250 ml mléka, 30 g špeku, 200 g čerstvých hub, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce ŠPENÁT: 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300 g čerstvého špenátu, 100 g slaniny, mletý pepř, sůl

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na másle asi 5 minut. Když začne lehce zlátnout, přidejte na centimetrové kostky nakrájenou veku a smažte ještě asi 3 minuty. Cibuli i veku průběžně míchejte. Vše nasypte do mísy a zalijte mlékem.

Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi rozškvařte, přidejte houby a poduste je asi 5 minut. Stále míchejte. Houby nechte mírně zchladnout a přidejte je k vece.

Přisypte hrubou mouku a strouhanku. Osolte a opepřete. Ke směsi vyklepněte vejce a vypracujte měkké těsto. Namočenýma rukama vytvarujte malé knedlíčky (o velikosti trochu většího pingpongového míčku). Knedlíčky vložte do vroucí osolené vody a vařte je 10 minut. Hotové vyjměte z vody a vidličkou je několikrát propíchněte.

ŠPENÁT: Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Rozehřejte na pánvi olej a přisypte do něj cibuli. Smažte asi 6 minut, dokud nezačne mírně zlátnout, přidejte plátky česneku a dál smažte 2 minuty; cibuli i česnek občas míchejte. Přidejte dobře omytý a osušený špenát, zbavený řapíků, a ještě krátce osmahněte. Sundejte z ohně, osolte a opepřete podle chuti.

Knedlíky podávejte položené na špenátu a polité rozškvařenou, na kostičky nakrájenou slaninou.

Pikantní kuře s rajčaty a ananasem

Kure Marengo

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 368 kcal

suroviny na 4 porce: 4 kuřecí prsní řízky, 3 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule, 1 malá čerstvá chilli paprička, ¼ čerstvého ananasu, 50 g másla, 1 konzerva loupaných rajčat, špetka krupicového cukru, čerstvě mletý pepř, sůl

Maso očistěte a lehce naklepejte. Na pánvi rozpalte olej a řízky na něm opečte z každé strany asi 3–5 minut dozlatova. Přesuňte je na nahřátý talíř, osolte a odložte stranou na teplé místo (talíř postavte na rendlík s mírně vroucí vodou).

Cibuli oloupejte a nakrájejte na dílky. Papričku omyjte, osušte, rozřízněte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na šikmé řezy. Máte-li celý ananas, oloupejte ho, rozkrojte, odstraňte z něj tuhý střed a čtvrtinu plodu nakrájejte na kostky o velikosti 1,5 x 1,5 cm.

Do pánve s výpekem přidejte máslo a na mírném ohni je nechte zpěnit. Pak do něj přisypte cibuli a za stálého míchání ji lehce osmažte do světle žluta. Přidejte nakrájený ananas a opečte ho po všech stranách dozlatova. Přisypte rajčata a lehce je rozmělněte vařečkou. Vhoďte nakrájenou chilli papričku, oslaďte, osolte a opepřete. Přidejte opečené řízky a pomalu je duste pod pokličkou asi 15 minut.

Hotové řízky přesuňte na prkénko a každý v polovině šikmo překrojte. Pak je rozložte na talíře a přelijte omáčkou. Podávejte s vařenou rýží nebo bagetou.

Tip: Zbylý ananas můžete použít do dezertu. U vietnamských prodejců však lze koupit jen část již oloupaného ananasu, takže vám po uvaření večeře žádné ovoce nezbude.

Tip: Knedlíky můžete podávat i s dušeným zelím.

Hovězí s česnekem, zeleninou a houbami

Hovezi s cesnekem zeleninou a houbami

Doba přípravy: 40 minut; nutriční hodnota: 265 kcal

suroviny na 4 porce: 1 lžíce oleje, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 500 g plátků zadního hovězího, 2 mrkve, 200 g hub, 6 lístků šalvěje, 2 lžíce worcestru, 1 malá cuketa, petrželka, sůl, pepř

V kastrolu se silným dnem rozehřejte olej. Přidejte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky česneku. Smažte za občasného míchání alespoň 3 minuty.

Omyté a osušené maso vložte do mikrotenového sáčku a paličkou rozklepejte na tenký, asi 3mm plátek. Ten rozkrájejte na centimetrové nudličky. Maso vsypte k cibuli, osolte, opepřete a smažte po všech stranách dohněda, tj. asi 10 minut.

Oloupanou mrkev nakrájejte na tenká půlkolečka. Očištěné houby pokrájejte na 2mm plátky a obojí nasypte k masu. Přidejte šalvěj natrhanou na kousky a worcester, přiklopte pokličkou a duste 15 minut.

Omytou cuketu rozkrájejte také na tenká půlkolečka, přidejte ji k masu a dál duste 5 minut. K masu se zeleninou vmíchejte drobně nakrájenou petrželku a odstavte kastrol z ohně.

Tip: Nejlepší příloha jsou šťouchané brambory se smetanou. Kilo brambor oloupejte, rozkrájejte je na malé kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte je a přidejte kelímek zakysané smetany, opepřete a vařečkou dobře rozmíchejte na kaši s kousky brambor.