více >>

Jak říkávaly naše babičky, polévka je grunt! Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na velmi chutné polévky, které vás zaručeně zachrání před mrazem!

Pórková polévka se sýrem

porkova polevka se syrem

Nakrájejte na kolečka 2 pórky a na másle v pánvi je nechte zavadnout. Ale pozor, jen chvilku, aby pórek zůstal křupavý. 1l zeleninového vývaru přiveďte k varu a poté do něj nasypte nakrájený pórek (trochu si nechte stranou na dozdobení) a na kostičky pokrájených 5 brambor. Vařte 15 minut, do změknutí brambor, a potom vše tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte 4 trojúhelníčky taveného sýra a ještě promixujte. Podle potřeby dochuťte solí. Dozdobte kouskem taveného sýra a klíčky. Tip: Na pánvi osmahněte na kolečka nakrá- jenou cibuli, přidejte na plátky pokrájené 4 stroužky česneku, opět zlehka osmahněte a na závěr vmíchejte do polévky.

Tomatová polévka s bazalkou

tomatova

Zlehka nakrojte do křížku 1,5kg rajčat a ponořte je do vroucí vody asi na 3 minuty. Potom z nich opatrně stáhněte slupku, rajčata rozkrojte, odstraňte jádřince a pokrájejte je na kousky. 1 cibuli, nakrájenou na kostičky, nechte zesklovatět v hrnci, pak ji zalijte asi 1l masového vývaru, přidejte rajčata a vše vařte 15 minut. Poté přidejte 1 lžičku cukru krystalu a kapku octa, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte ještě prohřát. Podávejte dozdobené 1 lžící zakysané smetany a lístky čerstvé bazalky.

Tip: Místo smetany použijte bílý jogurt a polévku zasypte nastrouhaným parmazánem.

Polévka ze sušených švestek

polevka ze susenych svestek

Oloupejte a pokrájejte na kostičky 2 brambory. Zalijte je 2l vody, osolte, přihoďte 5 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list. Přiveďte k varu a po 8 minutách přidejte 9 kusů sušených švestek. Vše vařte tak dlouho, dokud se švestky nerozvaří. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce másla, přisypte do něj 3 lžíce hladké mouky, připravte jíšku a polévku jí zahustěte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti a podávejte se lžící povidel.

Tip: Na pánvi osmahněte slaninu a přimíchejte ji do polévky.

Foto: Archiv