Pórková polévka se sýrem
Tomatová polévka s bazalkou
Zlehka nakrojte do křížku 1,5kg rajčat a ponořte je do vroucí vody asi na 3 minuty. Potom z nich opatrně stáhněte slupku, rajčata rozkrojte, odstraňte jádřince a pokrájejte je na kousky. 1 cibuli, nakrájenou na kostičky, nechte zesklovatět v hrnci, pak ji zalijte asi 1l masového vývaru, přidejte rajčata a vše vařte 15 minut. Poté přidejte 1 lžičku cukru krystalu a kapku octa, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte ještě prohřát. Podávejte dozdobené 1 lžící zakysané smetany a lístky čerstvé bazalky.
Tip: Místo smetany použijte bílý jogurt a polévku zasypte nastrouhaným parmazánem.
Polévka ze sušených švestek
Oloupejte a pokrájejte na kostičky 2 brambory. Zalijte je 2l vody, osolte, přihoďte 5 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list. Přiveďte k varu a po 8 minutách přidejte 9 kusů sušených švestek. Vše vařte tak dlouho, dokud se švestky nerozvaří. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce másla, přisypte do něj 3 lžíce hladké mouky, připravte jíšku a polévku jí zahustěte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti a podávejte se lžící povidel.
Tip: Na pánvi osmahněte slaninu a přimíchejte ji do polévky.
Foto: Archiv