Kurzy vaření, které pro své čtenáře i všechny ostatní příznivce vaření pořádá časopis Gurmet ve studiu Ola Kala na pražských Vinohradech, si získaly všeobecnou oblibu. Na každém se nejen něco nového naučíte, ale zároveň také seznámíte se členy redakce a nikdy nechybí ani legrace a spousta zábavy…

O tu se ostatně na kurzu před Vánoci velkou měrou postarala oblíbená herečka Iva Pazderková, která dění ve studiu Ola Kala vtipně komentovala a často nás rozesmála. O Ivě je známo, že přestože její rolí je většinou „blbá blondýna“, jde o velmi chytrou a sympatickou osobu. Nás však mile překvapila svým opravdu vřelým vztahem k vaření a velkou šikovností. Na první pohled bylo patrné, že se k plotně postavit umí. Tématem tohoto kurzu byly odlehčené české Vánoce. Lektor Dalibor Navrátil, známý například z „vařícího“ televizního pořadu Hospoda U druhé šance, se nám maximálně věnoval. Nejprve nás naučil, jak připravit houbového kubu, která se nerozpadne a jak ho také co nejlépe naservírovat. Spontánně tedy vypukla soutěž o co nejhezčí porci. Vyhrála Anička, dcera úspěšné modelky Jarky Rytychové, jež se také kurzu účastnila a na svou dceru byla zaslouženě pyšná.

Dalším bodem programu byl elegantní rybí vývar s nadýchanými vločkami z odpalovaného těsta – sliny se nám sbíhaly už při jeho vaření, natož když jsme ho pak ochutnali!

Menu doplňovaly filety z amura smažené v přepuštěném másle s velouté z kořenové zeleniny a s opečenými brambůrky. S napětím sledovanou událostí pro všechny účastníky byla přeměna obyčejné kostky másla v máslo přepuštěné. Ryba, 2–3 minutky ponořená do této horké zlatavé lázně, chutnala naprosto skvěle, doporučujeme!

Vrcholem kulinárního odpoledne byl dezert – dokřupava upečené listové těsto se zkaramelizovanými jablíčky, ořechovým krémem a šlehačkou – tak to byl neskutečně dokonalý zážitek!

Trénink na Vánoce se tedy povedl na sto procent a každý účastník kurzu si navíc odnesl domů malý dárek, certifikát o absolvování kurzu a především dobrou náladu a nové zkušenosti.

Chcete-li se zúčastnit některého z budoucích kurzů (nejbližší jsou: 20. 1. Vaříme po moravsku, 24. 2. Jak chutná Asie a 24. 3. Vařte jako Jamie Oliver) můžete se přihlásit na: kurzy@igurmet.cz. Bližší info najdete v časopise Gurmet nebo na www.igurmet.cz.

Foto: Archiv