Stalo se příjemnou tradicí, že každý rok na jaře nastává období přibližně třech týdnů, kdy se v restauraci La Veranda na pražském Starém Městě dostává ke slovu speciální menu inspirované některou z proslavených světových kuchyní.

Za touto inspirací neváhá majitel La Verandy cestovat nejen s kuchaři, ale i managementem svého podniku. Letos si pro svůj gurmetský průzkum vybrali španělskou Barcelonu. Gastronomie této Středomořské země totiž za posledních 10 let zaznamenala raketový vzestup a nyní se nachází ve vrcholné formě. Šéfkuchař Radek David nám dokonce při včerejší degustaci prozradil, že tolik nápadů z jedné cesty ještě nikdy nepřivezl. Pobavil nás také líčením, jak ho babky odháněly od stánků, když na tržišti podlehl své vášni fotit zdejší atmosféru a zboží při záběrech z 20cm blízkosti zakrýval ostatním zákazníkům.

Španělské menu Musím konstatovat, že nadšení, které si z Barcelony odvezl, přenesl i do pokrmů v novém menu, které bude až do konce května La Veranda nabízet. Během čtyř hodin, které jsme zde na degustaci strávili, jsme ochutnali celkem osm chodů a při závěrečném hlasování, co nám chutnalo nejvíc, jsme se usnesli, že všechno. Přesto však jakýsi pomyslný žebříček vznikl a jeho králem se stalo holubí prsíčko a smažená kroketa z rozdušených holubích stehen, omáčka z jater a červeného vína v doprovodu lahodně upravené červené řepy a krému z Manchego sýru. Hned v závěsu následovaly ovšem kalamáry a rizoto s chřestem a lanýžovým kaviárem. Stejně úspěšné u našich chuťových buněk byly i tagliatelle ze sépie s česnekovým aioli a pyré z petržele.

Za sebe bych vám rozhodně doporučila na jazyku se doslova rozplývající pomalu dušené telecí líčko a smažený telecí brzlík s úžasným bramborovým pyré s kerblíkem (skvělý nápad!) v doprovodu malých cuketek a pečeného rajčátka. Máte-li rádi plody moře, můžete si pochutnat i na mušlích, slávkách, krevetách gambero rosso a moc dobře upravených chobotničkách. Za pozornost stojí i předkrm v podobě toastu s pyré z oliv a ančoviček s marinovanou sardinkou.

Příliš mnoho dobrot Když jsem prostudovala celé menu inspirované Barcelonou, zaujaly mě ještě další nabízené pokrmy, například modrá rybí polévka s plody moře a toastem s krevetovým salátkem, tuňák bonito s omáčkou romesco, pyré z uzeného lilku a sorbetem z pečených paprik či presovaný bůček ze selátka s liškami, nakládanými šalotkami a pyré s brambor s celozrnnou hořčicí nebo pečená křepelka ve vývaru ze smržů, s chřestem, liškami a liškovým pyré. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na dezerty. Osvěžující, nepřeslazený a servírovaný originálně v láhvi byl trojitý citronový krém, sorbet a parfait ozdobený prachem z citronové kůry, borůvkami, piškotovými čtverečky a tyčinkami ze sněhového těsta. S přeplněnými žaludky jsme do sebe nasoukali ještě i příjemný katalánský krém s mandlovým piškotem, ale ani při nejlepší vůli už jsme nezvládli ochutnat malinovo-jahodový mousse s jahodovo-jogurtovou espumou, jahodovým consommé a cukrovou vatou – to necháme na vás!

Kromě Barcelona menu můžete do La Verandy samozřejmě zajít i na jídla ze stálého jídelníčku, třeba na ravioly plněné telecím masem, medvědím česnekem a sýrem či na levandulovou panna cottu, ale výběr ze stálé nabídky doporučuji nechat na jindy. Do konce května tady rozhodně ochutnejte výjimečné Španělskem inspirované menu!

Foto: Archiv