Vánoce bez vánočky? Ani náhodou! Nechat si ujít právě tenhle báječný recept z archivu časopisu Gurmet, který pochází od známé cukrářky Pavlíny Berziové? Vyloženě hřích!

Suroviny na 1 vánočku: 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 40 g droždí, 120 g cukru krupice, 100 ml mléka, 400 g hladké mouky, špetka soli, na špičku lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků, 50 g nasekaných mandlí + 30 g na posypání, 80 g másla, 1 vejce na potření

Jak na to: Rozinky propláchněte teplou vodou, nechte je okapat, zalijte rumem a nechte asi 1 hodinu nabobtnat.

Z droždí, 1 lžíce cukru, polovičního množství vlažného mléka a 2 lžic mouky připravte kvásek, který nechte na teplém místě nakynout. Do zbylé prosáté mouky vmíchejte špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek, zbylý cukr, vanilkový cukr, žloutky a oloupané nasekané mandle.

Přidejte vykynutý kvásek částečně propracujte a poté přilijte rozpuštěné vlažné máslo. Vše zpracujte na hladké těsto a nakonec do něj vmíchejte rozinky s rumem. Těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Během doby kynutí ho dvakrát zlehka propracujte.

Postup krok za krokem, jak snadno uplést vánočku najdete v naší fotogalerii.

Praktické rady:

• Na přípravu kynutého těsta si vždy nejdříve přichystejte všechny suroviny tak, aby měly pokojovou teplotu. • Mouku prosévejte kvůli provzdušnění. • Kvásek připravujte z droždí a části cukru. Přilévejte do něj vlažné mléko. Nesmí být horké, jinak by se kvasinky spařily a kvásek by nenakynul. • Při zadělávání těsta dávejte máslo až nakonec, aby se těsto dobře propracovalo. • Máslo nesmí být horké, aby se těsto nespařilo. • Těsto na vánočku je tužší a mastnější, proto déle kyne a je nutné ho nejméně dvakrát během doby kynutí propracovat, aby se provzdušnilo a mohlo dále kynout. • Vykynutou vánočku dejte do dobře vyhřáté trouby, aby se rychle ukončil proces kynutí a vánočka nebyla popraskaná.

Foto: David Turecký